92 betrapte sluikstorters én 263 vastgestelde zwerfvuilovertredingen in Mol

don 25 Jan
zwerfvuil_alg.jpg
In Mol registreerden de onbemande zwerfvuilcamera’s vorig jaar maar liefst 92 sluikstorters. Daarnaast gingen medewerkers van OVAM in opdracht van het gemeentebestuur 43 dagen op pad voor zwerfvuilcontroles. Ze maakten ze 263 bestuurlijke vaststellingen op, waarvan 236 voor het weggooien van sigarettenpeuken op het openbaar domein. De meeste daders kregen een GAS-boete.

In de gemeente staan veel straatvuilnisbakken, die frequent worden leeggemaakt en voortdurend gemonitord worden. In het Centrum kunnen smeulende sigarettenpeuken eenvoudig gedoofd worden aan de vuilnisbakken.

Daarnaast is er een uitgebreid netwerk van netheidsverantwoordelijken. De verenigingen en individuele vrijwilligers trekken in ruil voor een vergoeding regelmatig op pad om straten en pleinen afvalvrij te maken.

Bestraffing

Toch volstaan al deze preventieve maatregelen niet om het probleem volledig in te dijken. Daarom gaat de gemeente over tot het uitdelen van GAS-boetes. Overtredingen worden vastgesteld met 2 onbemande sluikstortcamera’s. Deze worden wisselend op verschillende locaties opgehangen. De gemeente focust daarbij op gekende hotspots voor sluikstorten. In 2023 werden 92 daders zo op beeld vastgelegd. Wie kon geïdentificeerd worden, kreeg een boete tussen de 50 tot 300 euro afhankelijk van de hoeveelheid afval, de plaats van het sluikstort en of er sprake is van herhaling. De sluikstorters moeten ook de opruimingskosten betalen. In 30% van de vaststellingen bleef de dader onbekend.

Zwerfvuilcontroles

Het gemeentebestuur werkt ook samen met OVAM. Zij beschikken over ambtenaren met een bijzondere machtiging om sluikstorters te beboeten. Ze waren vorig jaar 43 dagen aanwezig in Mol en stelden 263 bestuurlijke vaststellingen op, waarvan 236 voor het weggooien van peuken op het openbaar domein. In 5 gevallen verleende de politie bijstand omdat er sprake was van agressie of mensen die zich niet wensten te identificeren.

In 14 gevallen werd een bestuurlijke vaststelling opgemaakt voor het niet opruimen van hondenpoep omdat het baasje geen hondenpoepzakje bij zich had. In de meeste gevallen geldt voor zwerfvuil en het missen van een hondenpoepzakje een boete van 50 euro. Bij herhaling of agressief gedrag, kan dat bedrag oplopen.

Foto: archief RTV