Plannen voor Plopsaqua in Mechelen stopgezet: "Juridische onzekerheden te groot"

2 uur geleden
© Plopsaqua

Na een grondige evaluatie heeft Plopsaqua, dat een onderdeel is van Studio 100, besloten om de plannen voor het waterpark Plopsaqua in Mechelen definitief stop te zetten. "Juridische onzekerheid en een veranderde economische context liggen aan de basis van deze keuze", zegt de CEO. Tegen de plannen kwam heel wat protest maar in juni kreeg het project toch een vergunning.

De plannen werden bekend gemaakt in 2017, het park zou een zwembad van 25 meter op 34 meter omvatten, met meer dan 15 banen voor (zwem)scholen en clubs. Ook een duikzone van 4 meter diep, een grote tribune voor waterpolo en andere zwemsporten en een 25-meter en instructiebad voor beginnende zwemmers behoorde tot de plannen van Plopsaqua.

Oplossing voor zwemwatertekort

Het complex moest zo een oplossing zijn voor het structureel zwemwatertekort voor scholen en verenigingen. "Ondanks de grote steun die Plopsa heeft gekregen van vele stakeholders en experten tijdens het vergunningstraject in de voorbije zeven jaar, is het einde van dit traject niet in zicht en de afloop ervan onzeker," zegt CEO Carl Lenaerts.

"Zo heeft een weide nabij de geplande site in Mechelen recent de status van natuurreservaat gekregen. Dit is een positieve ontwikkeling voor het behoud van natuur in de regio maar tegelijkertijd maakt dit het behalen van een definitieve vergunning voor Plopsa onzeker."

Veel protest

Tegen het zwembadencomplex naast Technopolis in Mechelen-Zuid was inderdaad veel protest. Plopsaqua was een doorn in het oog van natuurliefhebbers die een deel van het Zennebeemdenbos niet verloren willen laten gaan.

De plannen voor Plopsaqua werden aangepast om natuurschade te beperken, maar dat kon de actievoerders niet overtuigen. Buren en natuurliefhebbers zagen de komst van de zwembaden niet zien zitten en verzamelden ook individuele bezwaren. Twee keer diende Plopsa een aanvraag voor een omgevingsvergunning.

In juni verleende de stad dan toch een vergunning voor het zwembadencomplex. Daarvoor waren er wel wijzigingen in de plannen. Zo werd het parkeergebouw verplaatst naar de zijde van de E19 en waren er heel wat architecturale aanpassingen gebeurd, luidde het.

Veranderd economisch klimaat en concurrentie

Lenaerts gaat verder: "Omdat het vergunningstraject al zeven jaar aansleept, hebben de inflatie en stijgende bouwkosten de oorspronkelijke plannen onder druk gezet. Wat zeven jaar geleden een rendabel model was, blijkt in de huidige situatie, niet meer haalbaar."

Daarnaast heeft Sport Vlaanderen aangekondigd om fors te investeren in nieuwe (water)sportactiviteiten in Hofstade, op slechts elf kilometer van de geplande site. Ook die plannen hebben meegespeeld in de beoordeling of Plopsaqua in Mechelen wel rendabel zou zijn.

Oppositieraadslid van CD&V Stefaan Deleus reageert intussen. "Het is goed dat de natuur behouden blijft, maar het stadsbestuur draagt nu tegelijk een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er een toekomstvisie komt voor het zwembad Geerdegemvaart en te voorzien in voldoende zwemwater voor scholen en clubs."