Paralympiër Francis Rombouts hoopt op gerechtigheid in klacht tegen NMBS, maar geraakt rechtszaal niet in

20 uur geleden

Paralympiër Francis Rombouts uit Tielen hoopt na jaren procederen tegen vervoersmaatschappij NMBS eindelijk op gerechtigheid. De 40-jarige boccia-speler wil de trein kunnen nemen maar wordt vaak geconfronteerd met problemen. Vandaag is er een zitting in beroep na een klacht tegen de NMBS.

Maar ironie, oh ironie, Francis zelf geraakt de rechtszaal in Brussel niet binnen omdat één van de dubbele deuren geblokkeerd zit. Ook de bel die dient om assistentie te vragen bij problemen, is buiten gebruik.

De klachten van Francis en zijn entourage slepen intussen meer dan 13 jaar aan. Op 10 oktober 2011 begon de toen 27-jarige paralympiër die in een rolstoel zit, zijn strijd om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer.

Ondanks het feit dat hij recht heeft op aangepast openbaar vervoer én het voor hem omwille van praktische en financiële redenen voordeliger zou zijn, ondervond hij talloze obstakels bij zowel de NMBS als De Lijn.

Sinds januari 2012 kon hij gebruik maken van de diensten van De Lijn maar toch wordt hij nog regelmatig geconfronteerd met chauffeurs die hem weigeren mee te nemen of technische mankementen om zijn rolstoel op de bus te kunnen laten.

Francis Rombouts in actie

In 2015 kreeg Francis van de NMBS dan weer te horen dat hij in het station van Tielen de trein kan nemen met assistentie. Maar dat draaide volgens zijn begeleiders uit op een farce.

Een jaar later startte Francis, met de steun van Gelijkenkansencentrum UNIA, een rechtszaak tegen de NMBS. De rechter oordeelde in 2017 dat de gevraagde aanpassingen onredelijk zouden zijn voor de NMBS. Francis ging in hoger beroep en die zaak komt vandaag voor.