Bejaarde vrouw (86) wacht 20-jarige bankkaartfraudeur op met politie

4 uur geleden
foto bankkaarten archief RTV
© archief RTV

Een 86-jarige vrouw heeft politie Rivierenland geholpen een 20-jarige bankkaartfraudeur op te pakken. De bejaarde dame kreeg telefoon van een bankbediende die achter de codes van haar bankkaarten vroeg. Na het telefoontje, lichtte ze de politie in.

De fraudeur belde de vrouw en vroeg achter de codes. Toen de vrouw die niet onmiddellijk wilde geven, vraagt de fraudeur haar adres. Hij zegt langs te komen om haar bankkaarten, kaartlezer en juwelen op te halen. Hij beweert ze, in haar plaats, veilig te bewaren.

De vrouw belt na het telefoontje naar de fraudeur overstuur naar de politie. Enkele agenten begeven zich naar het appartement van de vrouw in de Nieuwe Kapucijnenstraat. Daar wachten ze samen met de alerte dame op de fraudeur.

De vermeende bankbediende, zoals hij zichzelf noemde aan de telefoon, komt op het afgesproken uur langs bij de bejaarde vrouw. De inspecteurs gaan onmiddellijk over tot inspectie. Voor verder verhoor wordt de 20-jarige man overgebracht naar het commissariaat. Hij wordt nadien ter beschikking gesteld van het parket.

Hoe herken je bankkaartfraude?

De afgelopen dagen kreeg politiezone Rivierenland verschillende meldingen van bankkaartfraude. Er loopt dus momenteel ook een onderzoek naar de feiten.

Fraudeurs nemen vaak oudere mensen als slachtoffer. Ze bellen je op en doen zich voor als bankmedewerker en 'waarschuwt' het slachtoffer voor verdachte handelingen op hun bankrekening(en). Ze vragen daarbij vertrouwelijke gegevens zoals codes en zeggen de kaarten later op de dag op te halen.

Het slachtoffer kan tijdens het telefoongesprek bijna nietsvermoedend per ongeluk zijn code vertellen. Als de pincode gekend is en de fraudeur krijgt de bankkaart in handen, worden vaak betalingen en geldafhalingen gedaan.

Hoe kan je het voorkomen?

De politiezone Rivierenland heeft nog enkele tips als je geconfronteerd wordt met een bankkaartfraudeur.

  • Geef nooit persoonlijke gegevens of geheime codes aan mensen die je niet kent, zeker niet via de telefoon;
  • Geef nooit je bankkaart aan mensen die je niet kent, ook al denk je dat ze buiten dienst werd gesteld;
  • Contacteer zelf je bank via het nummer dat je kent of zelf hebt opgezocht.

Wanneer je toch slachtoffer wordt van fraude, moet je onmiddellijk klacht indienen bij de politie.