Bevrijdingsfeesten Geel presenteren brede waaier aan herdenkingen

2 uur geleden
Geel Meerhout bevrijding wereldoorlog school oudstrijder
© RTV

Jarenlang organiseerden we in de Kempen en Mechelen oorlogsherdenkingen met de boodschap "Dit nooit meer". Nu de oorlog op 2 fronten niet zo ver van huis meer dan ooit weer woedt, is het gevoel bij en het begrip van wat de vorige generaties bij ons tot twee keer toe hebben meegemaakt tastbaarder dan ooit.

Toeval of niet, de herdenking van de bevrijding in Geel is dit jaar bijzonder treffend. 80 familieleden van Engelse gesneuvelden wonen de plechtigheden op het militaire kerkhof en in het centrum van de stad bij. De bevrijding maakte tussen de twee kanalen meer dan 1000 doden en zo'n 5000 gewonden. En dat bijna op 't eind van wereldoorlog II. Dat maakt het extra pijnlijk.

Eén van de hoogtepunten is een schildering die is teruggevonden in de school De Duizendpoot in Meerhout. Ze is in 1944 gemaakt door Alfred Bertie Hales en wordt voor het eerst aan het publiek getoond. 75 jaar lang zat ze verborgen. De schildering toont de beleving van D-day tot de Slag van Geel door één van onze bevrijders met veel kleur.

Alfred Bertie Hales was dan ook cartoonist in zijn woonplaats Norwich in Oost-Engeland. Hij stierf in 1956 aan de gevolgen van tuberculose.

Dit centerpiece bekoort en zorgt voor weke harten, goed beseffende hoe het tot stand is gekomen en wat deze mensen voor ons gedaan hebben.

kamp re-enactement Herselt Airborne Forces

Verder is er ook een legerkamp met reenactors in het Stadspark, een herdenking aan de kapot geschoten kapel van Elsum en de vernielde Sint-Dimpnakerk. Zondag is er een militaire taptoe.

Het zijn de Airbourne Forces uit Herselt die het kamp hebben opgesteld en bemannen. Het gaat om echte Jeeps en kanonnen, geen replica's.