Dood van olifantje Planckendael cruciaal in onderzoek naar vaccin

18 uur geleden
qiyo archief dode olifant
© RTV archief - Planckendael

Voor jonge olifanten is herpes een doodsvonnis. Mensen met herpes hebben vaak alleen een koortslip als klacht. Maar jonge olifanten bezwijken eraan. De Zoo is al jaren betrokken in de ontwikkeling van een vaccin. Voor de eerste inentingen was een dood olifantje uit Planckendael, Qiyo cruciaal, staat te lezen in De Standaard.

Het verhaal van het vaccin uit Utrecht begint met een Mechelse tragedie in mei 2018. In Planckendael ging Qiyo dood. Het tweejarige olifantje stierf aan inwendige bloedingen ten gevolge van herpes.

Het verdriet van de verzorgers greep haar zo aan dat ze al jarenlang geld inzamelt voor onderzoek naar een vaccin tegen olifantenherpes. De bloedstalen van het dode olifantje bleken van groot belang te zijn in de ontwikkeling van een vaccin.

Allereerste prik

De allereerste prik tegen olifantenherpes is inmiddels een feit. Bangka en Faya, twee olifanten uit de dierentuin nabij Rotterdam, kregen onlangs een vaccin. De eerste testen van de Universiteit Utrecht zijn alvast hoopgevend.

De tijd moet nu uitwijzen of het nieuwe vaccin andere olifantjes kan beschermen. Kortom, de dood van Qiyo is niet voor niets geweest.