Zondag stelde het Herentalse stadsbestuur de laatste vier struikelstenen voor ter nagedachtenis van gesneuvelde Herentalse verzetsstrijders. Tijdens een serene presentatie in de Kunstencampus in aanwezigheid van hun nabestaanden kregen Frans Van Loy, Frans Wuyts, August Lambrechts en August Cloots een Struikelsteen als erkenning.
Herentals stelt laatste Struikelstenen voor aan familie van gesneuvelde verzetsstrijders
Struikelstenen (of Stolpersteine) zijn een internationaal kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De gegraveerde messing plaatjes in de stoep voor de woning van de slachtoffers van de nazi’s tijdens WOII moeten voorbijgangers even doen stilstaan bij de gruwel van een oorlog. De Struikelstenen liggen intussen in 1.200 steden en gemeenten in heel Europa.
Sinds 2022 plaatste het stadsbestuur al Struikelstenen voor Hendrik en Jozef Aerts (foto boven), Alfred Caers, Willy De Milliano, Frans Jonghbloet, Gustaaf Leysen, Léon Puyenbroeck en Ernest Steurs. Er is een brochure in de maak die de verhalen van de 12 verzetsstrijders en de locaties van de struikelstenen bundelt.
In het allereerste Verzetscafé, na de voorstelling van de nieuwe Struikelstenen, kwamen overigens al enkele verhalen aan bod van gewone mensen die in verzet gingen tegen de nazi’s. Niel Staes deelde het aangrijpende verhaal van zijn overgrootvader, Léon Puyenbroeck en Leo Van Opstal bracht het indrukwekkende verhaal van Gustaaf ‘Stafke’ Leysen. Kleindochter Cindy Van Dessel vertelde over haar moedige grootmoeder Maria Liekens.