Nabestaanden van gasontploffing Turnhout: "Komen er eigenlijk nog excuses?"

8 uur geleden
Nabestaanden/slachtoffers van gasexplosie Turnhout in de rechtbank
© RTV

In de correctionele rechtbank van Turnhout is woensdagochtend de rechtszaak begonnen over de gasontploffing in een appartement in de Boerenkrijglaan drie jaar geleden. De advocaten van de onderaannemer, Vanden Borre en de burgerlijke partij deden hun zegje.

De beklaagden zijn nu gedagvaard voor onopzettelijke doding en onopzettelijke slagen en verwondingen. Er zijn zo vier verdachten in de zaak: elektronicazaak Vanden Borre, de onderaannemer en de twee installateurs van het ontplofte fornuis.

Onderaannemer en installateurs: "Nog aan fornuis geprutst na installatie"

Op de buis van de extra gasaansluiting zat een PVC-dop en geen metalen dop op het moment van de knal. Dat is ook de oorzaak van de ontploffing, volgens de deskundige. Kris Luyckx, de advocaat van de onderaannemer en één van de installateurs, zegt dat er tussen de installatie van de gasaansluiting en de ontploffing meer dan een maand later nog aan het fornuis geprutst is.

Luyckx gaat extra argumenten aanvoeren en eventueel extra getuigen oproepen om deze argumenten te bewijzen. De onderaannemer hoopt hiermee zijn onschuld in de zaak te bewijzen.

Vanden Borre: "Geen strafrechtelijke fout gemaakt"

Ook advocaat Stijn De Meulenaar kwam aan het woord. Hij is de advocaat van elektronicazaak Vanden Borre, waar de bewoners hun gasfornuis gingen kopen.

Hij erkent in naam van Vanden Borre de gebeurtenissen, maar zegt dat de elektrowinkel geen strafrechtelijke fouten heeft gemaakt. "Ze nemen als bedrijf voldoende maatregelen om dit soort dingen te voorkomen", zegt advocaat De Meulenaar. Hoe de vork aan de steel zit verzekeringsgewijs, is een andere vraag. De burgerlijke partijen wijzen wel allemaal met een beschuldigende vinger naar de electroketen. Ze zijn tekortgeschoten in controle en opleiding van hun onderaannemers, vinden die.

Burgerlijke partijen: "Verder onderzoek heeft nieuwe rampen vermeden"

De zoon van de overleden ouders uit het appartement waar het fornuis stond, had destijds zijn bedenkingen bij de expertise van de installateurs. Dat de installateur zijn collega moest bellen om hem te helpen bij de installatie, duidt aan dat hij niet de nodige kennis had, zegt hun advocaat.

De zoon vraagt nu een schadevergoeding. Hij raakte zijn beide ouders kwijt bij een ontploffing die had kunnen voorkomen worden, zegt hij.

gasontploffing Turnhout Boerenkrijglaan

De advocaten van de burgerlijke partijen blijven hameren op de ondeskundigheid van de man die de installatie deed. Hij belde met de tweede beklaagde over hoe hij te werk moest gaan.

Die man vertelde in zijn verhoor meermaals dat hij gevraagd had naar opleidingen bij Vanden Borre, maar dat hij er nooit eentje gekregen heeft. De advocaten van de burgerlijke partijen vinden daarom dat Vanden Borre ook schuldig moet bevonden worden. De burgerlijke partijen verwijten een gebrek aan controle op de deskundigheid van haar werknemers.

De burgerlijke partijen willen ook de vennootschap waarvoor de installateurs werken aansprakelijk stellen. Dat bedrijf zou een 'schimmige constructie' zijn.

Er zijn tijdens het onderzoek ook andere installaties bekeken van het zelfde gasfornuis, ook geplaatst door andere installateurs. Ook daar werd in 25 verschillende gevallen dezelfde fout ontdekt: een PVC-dop in plaats van een metalen dop. De burgerlijke partijen spreken over 'andere rampen die vermeden zijn'.