Nieuwe opvanglocatie voor geredde legkippen in Rijkevorsel: "Kippen gered van hongerdood"

don 14 Nov
Red een legkip kip
© Red een Legkip

In Rijkevorsel worden sinds kort 30 legkippen opgevangen die gered werden uit een scharrelschuur waar ze zonder eten en drinken waren achtergelaten. Het is de Nederlandse organisatie Red een Legkip die de dieren redde. De dieren worden er verzorgd. Eens ze aangesterkt zijn, kunnen ze geadopteerd worden.

Met de opvangplek in Rijkevorsel, die door Katrien Moerman en Dieter Verheyen, wordt uitgebaat, heeft Red een Legkip NL er dus een nieuwe locatie bij in ons land. Ook in onder meer Ramsel (Herselt) worden legkippen opgevangen.

"Vlak voordat de legkippen naar de slacht gaan kopen we tegen de slachtprijs telkens een groep kippen vrij", klinkt het bij Red een Legkip NL. "Ook halen we de achtergebleven kippen op die ontsnapt zijn aan de vangers voor de slacht. Al deze kippen gaan eerst naar de opvangen om aan te sterken en om indien nodig medische verzorging te krijgen."

Red een legkip kip
Red een legkip kip

Gemiddeld 1,5 jaar oud

Het merendeel van de legkippen in ons land, leeft volgens de organisatie in erbarmelijke omstandigheden in zogenaamde verrijkte kooien. "Kippen die zich letterlijk niet als kip kunnen gedragen, zitten massaal opeengepakt opgesloten. Het merendeel komt nooit buiten, kan niet lekker scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen. Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen pikken zij zichzelf en elkaar vaak kaal."

Een legkip in de industrie wordt gemiddeld maar 1,5 jaar oud en legt in die periode tussen de 300 en 400 eieren. Nadien wordt hun productie minder en worden ze vaak geslacht.

Red De Legkip Rijkevorsel

25.000 legkippen gered

"Als de kippen gered worden, zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Van bange dieren veranderen de geredde kippen langzaam in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren", klinkt het.

Inmiddels heeft Red een Legkip NL al ongeveer 25.000 kippen kunnen redden en een tweede leven gegeven. Wie ook een legkip wil adopteren, kan zich aanmelden via www.redeenlegkip.nl.