Ondanks het wisselvallige weer kende fruit- en groenteveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver een goed jaar. Met en totale productomzet van 665 miljoen euro werd er een stijging 7 % opgetekend ten opzichte van 2023. Groenten zijn goed voor 61 % van de omzet, fruit vertegenwoordigt 39 %.
Ondanks slechte weer toch hogere omzet bij BelOrta
De eindbalans van 2024 voor BelOrta en haar 1.200 aangesloten telers werd grotendeels bepaald door het weer. Het aanhoudende natte en donkere weer dat begon in het najaar van 2023 en het hele voorjaar van 2024 in zijn greep hield, had een grote impact op producties van de meeste soorten verse groenten en fruit, ongeacht of ze nu in openlucht of in serres geteeld werden. Dit had gevolgen voor productbeschikbaarheid en had tevens ook een invloed op de prijsvorming bij een aantal producten.
Vollegrondsgroenten
Voor de witloofteelt is 2024 een bewogen jaar geweest. De overvloedige regenval eind 2023 zorgde voor productieproblemen in de wortelteelt. De beschikbare volumes witloof op BelOrta en bij uitbreiding NW-Europa zijn dan ook nooit zo laag geweest als afgelopen jaar. Het seizoen werd regelmatig gekenmerkt door schaarste met hoge prijzen tot gevolg. Dat veranderde pas eind november 2024, bij de start van productie vanuit nieuwe witloofwortelen.
Het wisselvallige weer in heel Europa zorgde ook voor een onregelmatig aanbod van bloemkool met een grillige prijsvorming tot gevolg. Door het natte voorjaar konden de bloemkolen niet op tijd geplant worden. Dat zorgde voor lagere aanvoervolumes en hoge prijzen in de eerste helft van 2024. Pas eind augustus normaliseerde de situatie terug. In het najaar was dan weer de oogst in Frankrijk zeer hoog wat de markt internationaal onder zware prijsdruk zette.
Prei en asperges
Ook preioogst had in het voorjaar te lijden onder de aanhoudende natte omstandigheden wat leidde tot bovengemiddelde prijzen. Dezelfde wateroverlast verhinderde een vlotte aanplant zodat er ook in het najaar een beperkte aanvoer was. Toch waren de prijzen toen eerder laag als gevolg van buitenlandse druk.
Hetzelfde beeld bij asperges met weinig productie en tegenvallende maatvorming. Door heel wat acties bleef de vraag wel hoog waardoor de prijs ook wat hoger was dan het meerjarig gemiddelde. De prijzen voor de groene asperges bleven vergelijkbaar met het seizoen van 2023.
Minder tomaten verkocht
En ook de tomatenteelt had zwaar te lijden onder het slechte weer. Er was een dalend verbruik in ons land met lage prijzen tot gevolg. Het extreme weer in Spanje later in het seizoen zorgde voor een tijdelijke opflakkering, maar vanaf eind november doken de prijzen naar beneden door de druk van de toegenomen volumes uit Zuiderse productiegebieden. De resultaten zijn iets beter voor de tomatenspecialiteiten, maar ook hier liggen de prijzen een stukje lager dan 2024.
Beste komkommerseizoen in jaren
De komkommer kende in 2024 dan weer een topjaar. Prijspieken in mei en augustus zorgden voor één van de beste komkommerseizoenen sinds lange tijd. Met bijna 180 miljoen stuks blijft de komkommer één van de belangrijkste producten bij BelOrta.
Net als 2023 was 2024 een vrij normaal paprikajaar met een gemiddelde prijsvorming, voor zowel groen, rood en geel. De interesse van de consument voor de zoete puntpaprika blijft verder groeien met een onderbouwde prijsvorming als gevolg. Andere specialiteiten als snackpaprika en pittigere varianten zoals Jalapeno, Habanero en Padron vinden meer en meer hun weg naar de liefhebbers.
Een lagere aanvoer courgettes zowel bij ons als uit het Zuiden zorgde voor een goede prijsvorming bij courgettes. Alleen in de maand augustus stonden de prijzen van alle courgette variëteiten onder druk waarna die zich in het najaar herstelden.
Steeds minder sla
In de trend van vorige jaren was er dit jaar opnieuw heel wat minder sla op de markt. De eerste maanden lagen de prijzen heel laag omdat buitenlandse producties de exportmogelijkheden beïnvloedden. En het natte voorjaar zorgde overal voor vertraagde producties, wat prijzen deed stijgen.
Minder productie en betere prijzen voor fruit
Voor de aardbeien was er een goede vraagmarkt. Binnen de rassen is er een belangrijke verschuiving van junidragers richting doordragers. Dat leidt tot een regelmatiger aanvoerpatroon.
Ook voor het zacht fruit waren de producties lager door het donkere en natte voorjaar. Dit was zeker het geval voor rode en stekelbes, maar ook voor braam en framboos. De lagere producties resulteerden dan weer in correctere verkoopprijzen. Blauwe bessen daarentegen ondervinden stevige concurrentie van import, vaak uit landen met een ongelijke regelgeving op vlak van productie en arbeid.
De kersenproductie, zeker de vroegere rassen, had sterk te lijden onder de slechte weersomstandigheden bij de bestuiving. Datzelfde slechte weer beïnvloedde ook de oogstkwaliteit en zelfs de consumptie en verkoop.
De jongste telgen in de fruitfamilie bij BelOrta zijn pruimen en meloenen. Zij hebben dit jaar kunnen bevestigen.
De bloei van dit hardfruit had in het voorjaar 2024 sterk te lijden onder zeer slechte weersomstandigheden. Enkele nachten met vorst hadden een zeer sterke impact op appelrassen zoals Jonagold en Boskoop. Er waren minder, maar dikkere vruchten aan de bomen. Maar die zijn moeilijker verkoopbaar.
De natte en donkere periode na de perenbloei heeft ook een ziektedruk en een sterke rui veroorzaakt. De belangrijkste Conference-producerende landen hadden ook een mindere oogst. Dit wordt Europees echter een stuk gecompenseerd door een hogere Italiaanse perenproductie zodat de prijzen voor de peren dit najaar toch normaal zijn.
Bio-producten
BelOrta streeft ernaar meer biologische groenten en fruit aan te bieden. Maar ook die teelt kende in 2024 heel wat uitdagingen waardoor het niet altijd evident was om de goede balans te vinden. De grootste bio-producten bij BelOrta zijn hardfruit, komkommer en tomaten maar dat aanbod wordt steeds breder.