Parlementaire onderzoekscommissie naar Operatie Kelk die begon met huiszoeking in aartsbisschoppelijk paleis Mechelen

woe 25 Sep

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagmiddag unaniem het licht op groen gezet voor de oprichting van een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie naar het seksueel misbruik in de kerk. Deze keer komt de focus uitsluitend te liggen op de mogelijke misstanden bij justitie in Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek naar de feiten.

Dat begon in 2010 met huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, bij toenmalig aartsbisschop Godfried Danneels thuis in Mechelen en in de Sint-Romboutskathedraal.

De Kamer richtte tijdens de vorige legislatuur een onderzoekscommissie op naar seksueel misbruik door geestelijken, het gevolg van de veelbesproken VRT-reeks 'Godvergeten'. Dat werk mondde uit in een eindverslag met 137 aanbevelingen, maar door tijdsgebrek kon het parlement zich niet meer over Operatie Kelk buigen.

De Hoge Raad voor Justitie publiceerde net voor de ontbinding van het parlement nog een rapport waarin sprake is van mogelijke onregelmatigheden in het gerechtelijk onderzoek. Het parlement raakte het aan het einde van de legislatuur nog eens om snel na de verkiezingen een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie op te richten om ook dat luik nog uit te spitten. Dat gebeurt nu, besliste de Kamer donderdag unaniem.

De stemming valt toevallig samen met het bezoek van de paus aan ons land, waar premier Alexander De Croo donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje over bevraagd werd door Patrick Prévot (PS), Irina De Knop (Open VLD) en Greet Daems (PVDA). De ontslagnemende eerste minister zei dat hij 'een sterk signaal' verwacht van de kerkvorst voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. De Croo zal vrijdag ook een 'bijzonder duidelijke' boodschap brengen op het Paleis, waar de paus een audiiëntie heeft met de koning en de koningin.