Unizo boos op stakende werknemers: "Wij hebben geen begrip voor de staking"

maa 31 Mar
carrefour Lier
© VTM - Staking Carrefour Lier

De staking ging uiteraard gepaard met hinder. Zo reden er een pak minder bussen en amper treinen, en ook bij de openbare dienstverlening in steden en gemeenten werd er gestaakt. Net als in het onderwijs. Maar ook in enkele grotere winkels, zoals hier aan de supermarkt van Carrefour in Lier, daar ging het personeel niet aan het werk.

Maar wat vinden de werkgevers van de staking en welke impact heeft die op onze kmo's en ondernemers: Jo De Rycke directeur van ondernemersorganisatie Unizo Antwerpen.

"Zo'n 3 procent van de mensen die vandaag niet gewerkt hebben en hebben eigenlijk meegedaan aan de staking. Wat wel ook opgevallen is, naast het barricaderen van bepaalde ondernemers en bepaalde bedrijven, dat zij wel de mensen die wilden werken, wel de mogelijkheid hebben gegeven om te mogen werken. Inderdaad staken is een recht, maar werken is ook een recht."

"Ongeveer één derde van onze bedrijven daar last van hebben gehad. Ofwel konden ze niet leveren ofwel konden zij niets binnenkrijgen van hun leveranciers. Dus op dat punt hebben ze ongeveer een 30 procent van de ondernemers toch een beetje hinder ondervonden van deze stakingsacties."

Sociaal overleg afwachten

Ondernemers hebben voorlopig geen begrip voor de staking, maar hij vindt nog eerst dat we het sociaal overleg moeten afwachten, eerst constructief aan tafel zitten en kijken of we tot oplossingen kunnen komen, waar iedereen sterker van wordt. Mogelijk komen er nog acties maar eerst volgt er dus nog sociaal overleg.