Het aantal wilde duiven is in Willebroek op bepaalde locaties met een kwart gedaald. En dat sinds de dieren gevoederd worden met voedsel dat vermengd is met een anticonceptiemiddel. De aanpak van de gemeente om de overlast van duiven te beperken, lijkt dus te werken.
Willebroek boekt succes met aanpak van duivenoverlast
Heel wat Willebroekenaren ondervinden hinder van de overlast die wordt veroorzaakt door duiven. De vogels zorgen niet alleen voor geluidshinder, maar vervuilen ook het openbaar domein. Het gemeentebestuur lanceerde daarom begin 2023 een project om de groeiende duivenpopulatie in de gemeente aan te pakken.
Anticonceptie
Om het aantal duiven op een diervriendelijke en effectieve manier te verminderen, koos Willebroek voor een innovatieve aanpak. Op strategische locaties werden speciale voedersilo’s geplaatst, met daarin voedsel dat is vermengd met een anticonceptiemiddel. Dit middel, R-12 genaamd, zorgt ervoor dat de vrouwtjesduiven geen eieren meer kunnen leggen maar tast de gezondheid van de dieren verder niet aan.
Positieve resultaten
De eerste resultaten van deze aanpak zijn zeer beloftevol. Uit recente tellingen blijkt dat de duivenpopulatie in de probleemgebieden sterk is afgenomen. In het centrum van Willebroek is het aantal stadsduiven gedaald met 21 procent. In de zone rond de Vinkstraat is er zelfs een afname van 25 procent.
Medewerking inwoners nodig
Om de resultaten nóg te verbeteren, is de medewerking van alle Willebroekenaren nodig. Het is van essentieel belang dat mensen stoppen met het voederen van de duiven. Zij eten dan immers te weinig van het behandelde voedsel, waardoor de anticonceptie minder effectief is.