16u46

1000 km Kom op Tegen Kanker levert bijna 6 miljoen op

De 12de editie van de 100 km voor Kom op Tegen Kanker heeft dit afgelopen Hemelvaartweekend zo'n 5,9 miljoen euro opgeleverd. Dat is gisterenavond bekend gemaakt tijdens het slotfeest van het evenement in Mechelen, al jaren de gaststad voor de 1000 km. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor kankerpatiënten.

De opbrengst van dit jaar blijft net onder die van vorig jaar, toen het vierdaagse fietsevenement iets meer dan 6 miljoen euro opbracht. In totaal reden er 1070 team mee. Het overgrote deel daarvan waren nationale pelotons die elk minstens 5.500 euro startgeld inzamelden. Het internationale peloton bestond uit 47 renners die elk minstens 6000 ophaalden om te kunnen meerijden.

Onderzoek

Mechelen is al jaren de gaststad voor de 100 km voor Kom op Tegen Kanker. De pelotons vertrokken elke dag vanuit de Dijlestad naar een middagstad ergens in Vlaanderen om 's avonds terug te keren. Dagelijks goed voor een tocht van 250 kilometer.

De opbrengst van het viervierdaagse fietsevent gaat naar onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Het gaat daarbij onder meer over zeldzame kankers waar slechts een beperkt aantal patiënten aan lijdt en daarom vaak commercieel minder interessant zijn voor pharmaceutische bedrijven.

Foto's: RTV