(1/1/22) Ook bij ons gaan coronabesmettingen omhoog

zat 1 Jan 2022
Het aantal besmettingen in de Kempen en de regio Rivierenland gaat lichtjes weer de hoogte in, bij de start van dit nieuwe jaar. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Kaap van 100

De grootste stad, Mechelen, heeft logischerwijze ook de meeste besmettingen. Terwijl dat aantal op oudjaar nog net onder de 100 bleef, gaat het er op deze eerste dag van het nieuwe jaar er weer net over. 101 in totaal. Daarna volgen Heist-op-den-Berg, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Puurs-Sint-Amands die allemaal rond de 30 nieuwe besmettingen zitten.

Lier, toch ook een grote stad, doet het dan relatief beter met 23 bijkomende coronagevallen. Ook Bornem en Nijlen zitten rond de 20 nieuwe besmettingen. Bonheiden en Putte zitten daar net onder. De beste cijfers zijn voor Berlaar en Duffel. In Duffel kwamen er 9 besmettingen bij. En in Berlaar amper 4.

Dat brengt het totaal aantal nieuwe besmettingen in de regio Rivierenland op 340 nieuwe besmette personen. Dat zijn er 61 meer dan op oudjaar en 150 meer dan met Kerstmis, een week eerder.

Stabiele Kempen

In de Kempen is die stijging voorlopig iets minder voelbaar. Daar kwamen er de afgelopen 24 uur 371 nieuwe besmettingen bij. Dat zijn er 'maar' 12 meer dan een dag eerder. Maar dan toch ook 173 meer als we vergelijken met een week eerder.

Ook in de Kempen zijn de meeste besmettingen voor de grootste steden en gemeenten. Turnhout heeft er 42 en Geel, Herentals en Mol schommelen rond de 30 extra besmette personen. Arendonk en Westerlo flirten met 20 nieuwe besmettingen.

Het minste aantal is voor de kleinere gemeenten. In Baarle-Hertog kwam er bijvoorbeeld geen enkel coronageval bij. In Herenthout 1. Ook Dessel, Grobbendonk, Hulshout, Kasterlee, Meerhout, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel en Vorselaar bleven onder de 10 nieuwe besmettingen. Alle andere gemeenten zitten tussen de 10 en de 20.

Ziekenhuizen?

Zoals verwacht zorgt de Omikron-variant dus voor een stijging van het aantal besmettingen en lijkt de 5de golf stilaan ingezet. Groot vraagteken blijft nu hoe ziek de besmette patiënten worden. En wat de gevolgen zijn voor de ziekenhuisopnames en het aantal bedden op intensieve zorgen.

Uit de eerste voorzichtige analyses blijkt dat Omikron wel besmettelijker is. Maar dat het mensen minder ziek maakt.

 

Foto: archiefbeeld