4u42

12-jarigen leren over Europese Unie in Kasteel d'Ursel

Nog tot 17 februari gaan de Europa Xpert-workshops, een initiatief van Europa Direct provincie Antwerpen, door in Kasteel d’Ursel in Hingene. De leerlingen uit de derde graad van het lager onderwijs maken er tijdens de workshops kennis met de Europese Unie. Daarnaast leren ze, aan de hand van een ontdekkingstocht door het kasteel, over het leven in de 18de eeuw. De workshops brengen de complexe materie van de Europese Unie op een laagdrempelige manier in de klas.

Ministerraad

Tijdens de Europa Xpert-workshops leren de leerlingen gedurende twee uur over de Europese Unie. Dat doen ze door onder meer in de huid te kruipen van de Europese ministers en Europarlementariërs. De leerlingen buigen zich tijdens 'een ministerraad' over de stelling: ‘Moet de EU erfgoedbezoeken met de school verplichten?’. Elk kind vertegenwoordigt een andere lidstaat, en achteraf is er ook ruimte om de eigen mening mee te delen. De workshop wordt afgesloten met een Europaquiz.

Reis door de geschiedenis

De Europa Xpert-workshops worden gehouden op 11 verschillende locaties in de provincie Antwerpen. Kasteel d’Ursel krijgt voornamelijk scholen uit Bornem, Hemiksem, Kontich, Lippelo, Rumst, Sint-Amands en Wintam over de vloer. Aangezien de workshops doorgaan in erfgoed, vormt geschiedenis ook een belangrijke pijler van het bezoek. Op een speelse manier komen ze in aanraking met erfgoed en leren ze over de 18de eeuw.

Europa is een verplicht thema binnen de eindtermen, maar de materie blijkt soms te complex om het in de klas te brengen. Met workshops wil Provincie Antwerpen de materie bevattelijker maken.

Foto: archiefbeeld RTV