23u54

12 maanden cel gevorderd voor factuurfraude

27 beklaagden riskeren een jaar cel voor grootschalige factuurfraude. In 2015 werden verschillende bedrijven in onder meer Ravels en Beerse het slachtoffer van de oplichting.

De daders stalen toen facturen uit brievenbussen van bpost. Ze vervalsten het rekeningnummer en stuurden de vervalste facturen naar de nietsvermoedende klanten. De oplichting kwam aan het licht toen een trouwe klant van het isolatiebedrijf GT-Foam in de Nijverheidsstraat in Weelde merkte dat er plots een ander rekeningnummer stond op de factuur stond. Hij polste bij de aannemer of dit wel correct was. Andere klanten hadden niets in de gaten en betaalden hun factuur aan vervalste rekeningnummers. Voor GT-Foam ging het in totaal om 50.000 euro. Ook bedrijven uit Beerse, Merksplas, Turnhout en Arendonk werden het slachtoffer van de oplichters.  

Tijdens het onderzoek werden 27 beklaagden geïdentificeerd. Hun rekeningnummer werd gebruikt voor de oplichting. Sommigen beweerden dat ze er zelf zijn ingeluisd en niet wisten dat hun rekeningnummer werd gebruikt door de oplichters. Toch zijn ze volgens het openbaar ministerie allemaal medeplichtig. De rechtbank zal zich hier op 24 maart over uitspreken.