10u24

1/3de minder woninginbraken in Geel, Laakdal en Meerhout

De politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout moest het afgelopen jaar een pak minder woninginbraken vaststellen. De politie noteerde 74 inbraken en 32 inbraakpogingen in 2020. Dit is een daling van 30% t.o.v. 2019. Meer zelfs de politiezone moet teruggaan tot 2002 om een vergelijkbaar aantal te noteren. De meeste inbraken gebeurden overdag en op weekdagen. De dieven gingen er meestal vandoor met juwelen, cash geld en multimedia.

Minder inbraken door corona

De corona-maatregelen hebben ook een positief effect op het aantal woninginbraken. In Meerhout zijn de inbraken meer dan gehalveerd (58 procent). Ook in Laakdal zien ze bijna een halvering van het aantal inbraken (46 procent). In Geel registreerden ze vijftien inbraken minder (16 procent) dan in 2019.

In bijna een derde van de gevallen bleef het bij een poging. In twee op de drie gevallen raakten de inbrekers dus binnen. De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Twee derde van de inbraken gebeurde tussen 8 en 20 uur, met een piek tussen 10 en 12 uur. 73 procent van de inbraken werd tijdens de week gepleegd. In de week blijken donderdag en vrijdag ‘populaire’ dagen voor inbrekers.

Zie of hoor je iets verdachts, wacht dan niet en meld dit onmiddellijk aan de politie via 112 of via het nummer 014 56 47 00 van de politiezone. Ook als een politieploeg ter plaatse niet nodig blijkt, is elke melding nuttig omdat deze waardevolle informatie kan bevatten die later kan dienen bij het oplossen van criminele feiten. Zo kon de politie in het verleden al meerdere zaken oplossen.