0u57

(15/5) Bijna 100 besmettingen minder

De afgelopen 24u registreerde het gezondheidsinstituut Sciensano 111 nieuwe corona-besmettingen in de Kempen en de regio Rivierenland. Dat zijn er bijna 100 minder dan gisteren en dan vorige week zaterdag. Toen werden er telkens 204 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het is nu afwachten of deze sterke daling zich verderzet de komende dagen. Want er kan natuurlijk ook een korte vertraging in de rapportering zitten.

Geen nieuwe besmettingen

In maar liefst 6 Kempense gemeenten kwamen er geen nieuwe corona-gevallen bij: Arendonk, Baarle-Hertog, Dessel, Herselt, Lille en Laakdal. En in nog eens 7 gemeenten maar 1: Balen, Grobbendonk, Herenhout, Meerhout, Olen, Oud-Turnhout en Vorselaar.

Vooral in de Noorderkempen kwamen er nieuwe besmettingen bij. In Hoogstraten voor de tweede dag op rij 9. In Ravels 8, daar is er een uitbraak in een school. In Rijkevorsel kwamen er ook 6 nieuwe besmettingen bij. En in Merksplas 4. Ook in Kasterlee ligt het cijfer vrij hoog, met 5 positieve testen.

De grootste steden en gemeenten hebben uiteraard ook altijd de hoogste cijfers, omdat er nu eenmaal de meeste mensen wonen. Al valt dat deze keer relatief mee. In Turnhout 10 nieuwe besmettingen, in Geel 7 en in Herentals 5.

In Mol waren er zelfs maar 2 nieuwe besmettingen. Dat is weinig voor een gemeente met 37 000 inwoners. Ook Beerse, Hulshout, Retie en Vosselaar hebben er 2. Westerlo ten slotte 3.

Gelijk verdeeld

In de regio rond Mechelen zijn de cijfers mooi verdeeld. In elke gemeente kwam er wel minstens 1 besmetting bij. Maar nergens piekte het aantal boven de 10.

In Mechelen, de grootste stad, waren er uiteraard ook de meeste nieuwe besmettingen: 7. En zoveel kwamen er ook in buurgemeente Willebroek bij. Voor de één is dat relatief weinig, voor de andere veel. Ook voor Bonheiden is 5 nieuwe besmettingen veel, in vergelijking met de andere steden en gemeenten van het Rivierenland.

Daarna volgen Bonheiden en Bornem met elk 3 nieuwe besmettingen. In Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier en Sint-Katelijne-Waver kwamen er 2 corona-besmettingen bij. En in Putte en Puurs-Sint-Amands ging het om 1 positieve test.

Vaccinaties

Intussen lijkt de vaccinatiecampagne nu echt op kruissnelheid. De afgelopen dag kwamen er opnieuw ruim 11 000 mensen bij die nu volledig gevaccineerd. Het gaat om iets meer dan 3800 mensen in de regio Mechelen en meer dan 7500 Kempenaars.

Op die manier is intussen zo'n 11 procent van onze inwoners volledig ingeënt. En intussen heeft ook al een derde van de mensen een eerste prik gehad. Die cijfers liggen in lijn van het nationale gemiddelde.

Op onze vaccinatiekaart kan je zien hoeveel mensen in jouw gemeente al volledig gevaccineerd zijn.

 

Foto: archiefbeeld