0u14

(16/5) Opnieuw minder besmettingen

Nadat we gisteren al een pak minder besmettingen hadden dan de voorbije week, werden er voor de afgelopen 24u opnieuw minder besmettingen genoteerd bij ons. Alles samen gaat het om 106 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 5 minder dan gisteren en zo'n 80 minder dan een week geleden. Opmerkelijk is dat het aantal nieuwe positieve gevallen mooi verdeeld is over de Kempen en Rivierenland. 53 in beide regio's.

Relatief veel

Voor de regio Mechelen zijn dat relatief veel besmettingen. Want zaterdag waren het er nog minder. Daar zijn er vooral in de kleinere gemeenten meer nieuwe besmettingen. 8 bijvoorbeeld in Willebroek en 6 in Bonheiden, Bornem en Puurs-Sint-Amands.

De grote steden Mechelen en Lier hebben dan weer relatief weinig nieuwe besmettingen, respectievelijk 6 en 5. Nijlen zit er een beetje tussen met 4 nieuwe corona-gevallen. In de andere gemeenten gaat het om 2 of 3 nieuwe besmettingen.

Relatief weinig

In de Kempen zijn de cijfers op hun beurt beter dan gisteren. Opnieuw zijn er heel wat gemeenten waar er geen positieve gevallen bijkwamen: Arendonk, Dessel, Herenthout, Herselt, Hulshout, Meerhout, Olen, Vorselaar en Vosselaar.

Ook in een grote stad als Turnhout waren er maar 5 nieuwe besmettingen. En ook voor Mol zijn 4 nieuwe besmettingen er relatief weinig. Van de grotere Kempense steden en gemeenten noteert Geel de meeste nieuwe positieve testen: 9.

Ook in buurgemeente Laakdal zijn er wat meer nieuwe besmettingen bij: 4. Nog opvallend is dat het virus vooral in de Noorderkempen sterk blijft rondgaan. Maar terwijl het gisteren vooral in Hoogstraten (nu 4 ipv 9 gisteren), Ravels (nu 3 ipv 8 gisteren) en Rijkevorsel (nu 1 ipv 6 gisteren) voor nieuwe besmettingen zorgde, is dat nu in Beerse (+7).

In alle andere Kempense steden en gemeenten zit het aantal nieuwe besmettingen tussen de 1 en de 3.

Versoepelingen

De cijfers van de voorbije dagen zijn dus hoopvol. Maar nu is het natuurlijk uitkijken naar het effect van de versoepelingen. Alle leerlingen, ook die van de laatste 2 jaren van het middelbaar, mogen weer naar school. En sinds vorige week zijn de terrasjes weer open en mogen we weer meer mensen zien.

In sommige steden en gemeenten was het dan ook al heel wat drukker de voorbije week. Als dat gevolgen heeft op het aantal nieuwe besmettingen, dan zal dat de komende dagen duidelijk worden in de cijfers.
 

Foto: archiefbeeld