15u42

243 bestuurders betrapt met gsm achter het stuur

De politie Mechelen-Willebroek nam afgelopen dinsdag en woensdag deel aan de nationale controleactie op afleiding achter het stuur. Gedurende 48 uur werd o.m. gecontroleerd op het gebruik van de gsm. 243 bestuurders werden ook effectief betrapt op het gebruik van de gsm achter het stuur. Zij krijgen een boete van 174 euro. Er werden ook 23 bestuurders betrapt die hun veiligheidsgordel niet droegen. De boete daarvoor bedraagt 116 euro.

Er werd o.a. een bestuurder van een zware landbouwtractor met aanhangwagen betrapt terwijl hij aan het bellen was achter het stuur. Eén bestuurder was aan het eten tijdens het rijden, iemand maakte ijverig notities achter het stuur en een andere automobilist was documentatie aan het doornemen.

Preventiecampagne

De actie werd voorafgegaan door een nationale affichecampagne: "Negeer je vriendin, focus op de weg, niet op je gsm.  Met deze preventiecampagne wil men de bestuurder zich concentreert op het verkeer en niet op zijn gsm. Tot wel 25% van de ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur. De overige zijn rijden onder invloed van alcohol en drugs, overdreven snelheid, het niet dragen van de veiligheidsgordel en slaperigheid achter het stuur.