12u17

3 op 4 ondernemingen maken zich zorgen over tekort aan water

In de regio Mechelen en Kempen zijn 3 op de 4 ondernemingen bezorgd over een mogelijk tekort aan water. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij 300 bedrijven die water intensief gebruiken in hun productieproces. Voka wil dat er meer ingezet wordt op een betere buffering van regenwater en op waterbesparende maatregelen. Ook een stabiele waterprijs is van belang.

Uit de enquête blijkt dat 76% van de ondervraagde ondernemingen zich zorgen maakt om de bevoorradingszekerheid van water in hun bedrijf. De periodes van droogte in de afgelopen jaren verklaren de toegenomen bezorgdheid. Amper 21% van de ondernemingen heeft toegang tot een alternatieve waterbron. En dat terwijl een voortdurende toegang tot water voor heel wat bedrijven cruciaal is in het productieproces.

Hemelwater opvangen en bufferen en slim watergebruik zijn de bouwstenen voor een toekomstgericht waterbeleid. Ook is 80% van de ondernemingen bereid om zelf nog verdere waterbesparingsmaatregelen door te voeren. Voorbeelden daarvan zijn intern hergebruik van water alsook het opvangen en bufferen van regenwater is een prioriteit. Amper 6% van de ondernemingen werkt samen met andere spelers uit de buurt om water te bufferen of ter beschikking te stellen. En dat is een gemiste kans, vindt Voka Mechelen-Kempen.