14u18

(6/11) Bijna 900 nieuwe besmettingen: sterke stijging in de Kempen

Voor de voorbije 24u meldt Sciensano 889 nieuwe besmettingen in de Kempen en het Rivierenland. De dag voordien kwamen er 802 nieuwe besmettingen bij. Dus op een dag tijd kwamen er bijna 100 extra besmettingen bij.

Virus blijft rondgaan

De cijfers voor de Kempen liggen dus een pak hoger dan de dag voordien. Maar de tendenzen zijn wel dezelfde als een dag voordien. Waar het virus de dag voordien hard rondging, blijft dat het geval. Waar de situatie minder extreem is, blijft dat ook zo.

In geen enkele Kempense gemeente kwam er geen besmetting bij. Wel bleven een paar gemeenten onder de 10 nieuwe besmettingen. Het gaat dan om Baarle-Hertog (3), Herenthout (9), Mersplas (6), Oud-Turnhout (9), Ravels (8) en Vorselaar (4). Niet toevallig allemaal kleinere gemeenten of gemeenten waar ze al iets eerder met een grote uitbraak of verspreiding geconfronteerd werden.

Uitschieters aan de andere kant zijn dan weer Turnhout en Westerlo met 41 nieuwe besmettingen en Beerse met 40 nieuwe besmettingen. Mol telt 39 nieuwe besmettingen, Herentals 38 en Kasterlee 37. Voor Turnhout, Mol en Herentals geldt dan natuurlijk dat het de grotere steden of gemeenten zijn.

In alle andere Kempense steden en gemeenten schommelt het aantal nieuwe corona-gevallen tussen de 10 en de 25.

Status quo in Rivierenland

In de regio Rivierenland noteerde Sciensano 348 nieuwe coronagevallen. Dat zijn er exact evenveel als de dag voordien. Geen enkele gemeente blijft er uit de dubbele cijfers.

Maar ook daar dezelfde tendens als in de Kempen. Waar het virus een dag eerder nog niet zo heel hard rondging, is dat ook nu niet het geval. Dus ook vandaag zijn het Bonheiden (10), Berlaar (12) en Bornem (12) die de minste besmettingen hebben.

Mechelen heeft als grootste stad de meeste nieuwe coronabesmettingen. 80 kwamen er daar alleen al bij. Ook in andere gemeenten met veel inwoners zoals Heist-op-den-Berg (53) en Lier (33) kwamen er relatief veel besmettingen bij. 32 nieuwe besmettingen voor een kleinere gemeente als Nijlen zijn er dan in verhouding veel.

In alle andere gemeenten van Rivierenland schommelt het aantal nieuwe besmettingen tussen de 20 en de 30.

Vaccinaties en maatregelen

Het is dus duidelijk dat het virus weer sterk aan het rondgaan is. En een half jaar geleden zou dat zeker aanleiding hebben gegeven tot mogelijk nieuwe maatregelen.

Maar omdat intussen heel veel mensen gevaccineerd zijn, blijft de druk op de gezondheidszorg voorlopig onder controle. Al lieten de ziekenhuizen in de Kempen en Rivierenland in de loop van de voorbije week toch verstaan dat ze de situatie met de nodige bezorgdheid in de gaten houden.

 

Foto: archiefbeeld