800.000 euro voor verbetering Mechelse wijk Arsenaal

woe 22 Dec 2021
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers maakt 800.000 euro vrij om de Mechelse wijk Arsenaal op te waarderen. De wijk kampt onder meer met een hoge kinderarmoede en 89% van de gebouwen is meer dan 50 jaar oud. Om de toestand in de wijk te verbeteren sluiten de Vlaamse regering, het Mechels stadsbestuur en de wijkbewoners een zogenaamd 'wijkverbeteringscontract' af. Het gaat om een primeur in Europa.

De Arsenaalwijk is één van de meest kwetsbare wijken van de Dijlestad. De kinderarmoede is er met 19% het op één na hoogste van alle Mechelse wijken en bijna de helft van alle gebouwen dateert er zelfs van voor de Tweede Wereldoorlog.

"De Arsenaalwijk kampt met verschillende uitdagingen, maar heeft een enorm potentieel", zegt minister Somers. "Samen met de inwoners gaan we aan de slag om de publieke ruimte, zoals bijvoorbeeld ’t Hofke, op te waarderen." Met een wijkjurist wordt bekeken hoe inwoners hun huis kunnen renoveren en jongeren worden begeleid naar een vaste job.

Europese primeur

Bedoeling van het hele project is om de inwoners van de wijk zo veel mogelijk zeggenschap te geven. "Daarom wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde Collective Impact Model. Een innovatieve aanpak uit de Verenigde Staten die nu voor het eerst in Europa wordt toegepast", klinkt het.

"Het gaat om een aanpak waarbij de inwoners de doelstellingen bepalen, hoe de vooruitgang gemeten wordt, en welke acties daarvoor nodig zijn. Het hele proces wordt nauwkeurig opgevolgd aan de hand van data."

Foto: dienstencentrum Arsenaal