Animal Rights protesteert tegen dierproeven op honden bij Janssen Pharmaceutica

woe 14 Jul 2021
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft vanmiddag voor de poort van Janssen Pharmaceutica een protestactie gehouden tegen dierproeven op honden bij het farmabedrijf in Beerse. Bij die proeven zouden de honden elektrische schokken krijgen. Janssen ontkent de aantijging met klem en zegt dat er nooit schokken zijn gegeven aan de dieren.

De dierenrechtenorganisatie wil dat er een einde komt aan dierproeven op honden. En dat de Vlaamse overheid en dierproefsector dringend werk maken van de ontwikkeling en promotie van dierproefvrije alternatieven. "Deze afschuwelijke dierenproeven moeten per direct worden stopgezet. Wij zijn overigens bereid alle honden op te vangen”, luidt het. 

Experiment op honden

De farmareus zou onderzoek hebben gedaan naar het verband tussen epilepsie en hartritmestoornissen. Zo'n 12 gezonde honden kregen elektroden in hun schedel geplant voor het toedienen van elektrische stroom. "De elektrische stroomstoten waren bedoeld om hersenschade bij de honden te creëren, om zodoende beroertes te veroorzaken. Op het einde van het experiment werden alle honden gedood met kaliumchloride, een dodelijk middel dat het hart stillegt", klinkt het. 

Nieuwe testen voorkomen

In dit experiment gebeurde het gebruik van stroomstoten onder narcose, maar de dierenrechtenorganisatie wil nieuwe proeven op honden verkomen. "Voor nieuwe dierproeven is Janssen Pharmaceutica van plan om stroomstoten toe te dienen aan honden bij volledig bewustzijn. Wat uw huisdier niet mag overkomen mag geen enkel dier overkomen”, concludeert Animal Rights.

Janssen Pharmaceutica: "Geen schokken"

In een verklaring ontkent Janssen Pharmaceutica de aantijgingen. "Er werden voor alle duidelijkheid geen elektrische schokken toegediend, maar d.m.v. een elektrocardiogram (ECG) en elektro-encefalogram (EEG) werd de hart- en hersenactiviteit gemeten bij honden onder anesthesie. De foto’s die bij de campagne worden gebruikt, hebben bovendien geen enkele link met Janssen", klinkt het.

"Slechts in 1% gaat het om honden. Van alle testen die in 2020 bij Janssen werden uitgevoerd op honden ging het in 83% van de gevallen om licht ongemak (bv een prik), in 14% van de gevallen om matig ongemak (bv een bloedafname) en slechts in 0,2% van de gevallen om ernstig ongemak (bv aanhoudende pijn)."

Het zal misschien verrassend klinken, maar we streven bij Janssen naar hetzelfde doel als Animal Rights, nl dat er in de toekomst geen dierproeven meer nodig zijn voor de ontwikkeling van een geneesmiddel of vaccin. Jammer genoeg staat de wetenschap vandaag nog niet zover dat dierproeven volledig kunnen uitgesloten worden. Maar we werken er hard aan om het aantal dierproeven zo veel mogelijk te vervangen door alternatieven zoals in vitro testen of computermodellen", aldus het farmabedrijf.