15u47

Assisenproces Stephaan Du Lion: wetsdokter getuigt over autopsie Lutgarda Bogaerts

Dinsdagochtend is de derde procesdag aangebroken in het proces tegen Stephaan Du Lion voor het Antwerpse Hof van Assisen. In de voormiddag getuigen de wetsdokter en de DNA-onderzoekers. Het is de wetsdokter die de autopsie op de vier slachtoffers heeft uitgevoerd. Ze was ook aanwezig op de reconstructie, met Stephaan Du Lion, van de vier moorden. Steven Van de Kerkhof, advocaat van de moeder en twee broers van de Grobbendonkse Lutgarda Bogaerts, heeft haar al enkele vragen kunnen stellen.

Zwaar toegetakeld

De wetsdokter lichtte eerst toe welke vaststellingen ze gedaan heeft tijdens de autopsie van het lichaam van Lutgarda Bogaerts. Dat schrijft de Gazet Van Antwerpen. Zo vertelde ze eerst dat het gezicht van Lutgarda volledig paars gekleurd was, omdat ze zo zwaar toegetakeld werd door Du Lion. De snelbinders die rond haar hals en handen gebonden waren, lieten respectievelijk strengsporen en snijwonden achter. Haar geslachtsstreek was ook er erg aan toe, ze had heel wat inwendige bloedingen en op haar dijen werden schaafwonden aangetroffen.

Aangebracht toen ze nog leefde

Advocaat Steven Van de Kerkhof kwam terug op de snelbinders die rond Lutgarda’s hals en handen gebonden waren. Zo ging hij na of wurging de enige mogelijke doodsoorzaak was. De wetsdokter lichtte toe dat wurging een mogelijke oorzaak is, maar dat het ook door smoring, het afdekken van de mond en neus, gebeurd kan zijn. 

Van de Kerkhof voegde daarna toe dat de handen en nagels van Bogaerts ook paars gekleurd waren. Hij wilde nagaan of Lutgarda nog leefde toen de snelbinder rond haar handen gebonden werd. De wetsdokter antwoordde dat ze ervan uit gaat dat Lutgarda op dat moment nog leefde. Ze voegde daaraan toe dat het paars kleuren van de vingers al na seconden tot minuten kan optreden.

Ten slotte bevestigde de wetsdokter nog dat Lutgarda versleept is toen ze nog in leven was, nadat advocaat Van de Kerkhof haar wees op de sleepsporen.

Foto: archiefbeeld RTV

Foto (RTV): Steven Van de Kerkhof, de advocaat die de moeder en broers van Lutgarda Bogaerts verdedigt, in zijn kantoor.