12u28

Avery Dennison gaat ovens verwarmen via zonnespiegels

Avery Dennison in Turnhout gaat de ovens in de fabriek aan de Tieblokkenlaan op een innovatieve en duurzame manier verwarmen. De kleefbandproducent gaat namelijk gebruik maken van zonneparabolen. Het gaat om het grootste installatie van zonneparabolen in een industriële omgeving in Europa.

De installatie zal zowat 10.000 m² in beslag nemen op de terreinen van Avery Dennison in Turnhout. Een reeks van parabolische spiegels weerkaats het zonlicht, dat wordt dan weer opgevangen in een collectorbuis die gevuld is met een vloeistof. Die vloeistof, zoals thermische olie, kan warmte optimaal absorberen en kan verwarmd worden tot liefst 400°C. Die warmte kan dan weer gebruikt worden om de ovens van de fabriek deels mee te verwarmen. Het systeem moet er voor zorgen dat de fabriek 10% minder CO2 uitstoot.

Vandaag is de symbolische eerste steen van het project gelegd. In het najaar moet de installatie klaar zijn voor gebruik. Het hele project kost zo'n 1,7 miljoen euro.

Avery Dennison investeerde eerder ook al in een windmolen op de site, die goed is voor zo'n 30% van het totale energieverbruik van de site.