0u45

AZ Sint-Maarten legt 1590 zonnepanelen op dak: "Later helft van energie zelf opwekken"

Het dak van het AZ Sint-Maarten is voortaan bekleed met maar liefst 1590 zonnepanelen. Die moeten het ziekenhuis van groene stroom voorzien. Later komen er ook nog zonnepanelen op andere gebouwen van het ziekenhuis zodat Sint-Maarten op termijn de helft voor de nodige energie zelf kan opwekken.

"Een ziekenhuis verbruikt veel elektriciteit", klinkt het. "Het inzetten op zonne-energie is daarom een slimme investering. Het ziekenhuis kan op deze manier besparen op de jaarlijkse energie-uitgaven. De hele investering zal zich terugverdienen op 8 tot 10 jaar. Daarnaast draagt de hele installatie bij tot het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Per jaar kan AZ Sint-Maarten een 312 ton aan CO2 besparen."

"In de toekomst voorzien we nog panelen op de parking en op andere gebouwen op de ziekenhuissite Ook andere voorzieningen van Emmaüs stappen mee in de duurzaamheidsambities. Bij afronding van het volledige project op de AZ Sint-Maarten-site zullen we in staat zijn voor 50% in onze eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien", besluit de ziekenhuisdirectie/.

Duurzaam gebouw

Ook bij de bouw van de nieuwe ziekenhuissite langs de R6 in Mechelen is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. "We hebben warmtepompen, een installatie voor warmtekrachtkoppeling en BEO-velden voor een seizoensoverspannende opslag van warmte / koelte die bruikbaar is voor de verwarming en koeling van gebouwen."

"Onder het inkomplein verzamelen we ook zo’n 600.000 liter water waarmee o.a. 1.200 toiletten gespoeld worden. Een deel regenwater voeren we vertraagd af via groendaken. Tot slot werd voor de inrichting van de buitenruimte gekozen voor aanplantingen die de biodiversiteit ondersteunen en zonder gebruik van pesticiden perfect kunnen onderhouden worden."