2u05

AZ Sint-Maarten zoekt kandidaten voor studie RSV-vaccin

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen is op zoek naar 60-plussers die willen deelnemen aan een studie naar de werkzaamheid van een onderzoeksvaccin van GSK tegen het gekende RSV-virus.

RSV is een zeer besmettelijk virus dat we vooral associëren met jonge baby’s. Toch kan het iedereen treffen. "RSV is net als griep (influenza) seizoensgebonden en komt in gematigde klimaten vaak tijdens de wintermaanden voor", klinkt het. "RSV en griep zijn verschillende virussen. Daarom kan je zelfs als je tegen de griep bent ingeënt een RSV-infectie krijgen."

Op dit moment is er nog geen vaccin voor RSV. "Het experimentele vaccin wordt in dit klinische onderzoek bestudeerd om te zien of het volwassenen van 60 jaar en ouder kan beschermen tegen een RSV-infectie. Wereldwijd worden tot 25.000 volwassenen (en mogelijk meer) uitgenodigd om aan dit klinisch onderzoek deel te nemen."

"Als kandidaat engageer je je voor een periode van drie jaar. In die periode staan vijf bezoeken en drie contactmomenten met het onderzoeksteam in AZ Sint-Maarten gepland. Dit kan een telefoongesprek zijn, e-mails of sms’jes. De weerhouden kandidaat krijgt één injectie in een spier in de arm (één enkele dosis van ofwel het experimentele RSV-vaccin of van een placebo). Gedurende dertig dagen na de injectie vul je als deelnemer dagboekkaarten in", aldus nog het ziekenhuis.

Kandidaten kunnen zich melden via www.azsintmaarten.be/klinisch-onderzoek-rsv.