16u55
De wereld vandaag
vrijdag 1 juli
20°C
110 km

Balense volleybalclub organiseert eerste Kruier-Kruiwagenrace

De volleybalclub van Balen organiseert op 6 juni voor het eerst de Kruier-Kruiwagenrace. De organisatoren volgen daarmee het voorbeeld van Herselt, waar de potjèrkruiwagenkoers al jaren traditie is. Deelnemers starten op het sportpark Bleukens in Balen en moeten per twee een parcours van 3,5 kilometer afleggen met een kruiwagen. Tijdens de race worden de deelnemers niet alleen onderworpen aan de natuurlijke obstakels van het parcours, maar ook aan 12 praktische en technische proeven. De inschrijvingen voor de ludieke race lopen tot 15 mei.

De deelnemers moeten dus een kruiwagen meezeulen, en niet zomaar een. Zo moet hij voorzien zijn van een toren van minimum 1,20 meter en moeten de deelnemers geluid kunnen maken met hun kruiwagen, bijvoorbeeld via een toeter of bel. Daarnaast zijn er ook specifieke vereisten voor het gewicht, mag hij maar één wiel hebben en uiteraard niet motorisch aangedreven worden.

De Kruier-Kruiwagenrace verwijst naar de geuzennaam van de Balenaren. Volgens de legende hebben zij vroeger de kerk Van Scheps vervoerd naar haar huidige plaats in het centrum, en dat met de kruiwagen. Daarom werd er gezegd dat de Balenaren hun kerk naar het centrum hebben ‘verkruid’.