14u00

Bart De Pauw krijgt 6 maanden cel met uitstel

De rechter in Mechelen heeft televisiemaker Bart De Pauw (53) veroordeeld tot 6 maanden cel, met uitstel van 3 jaar. Zes feiten zijn bewezen, zo klinkt het in de rechtszaal. De andere klachten, waaronder die van Maaike Cafmeyer en Lize Feryn, zijn ongegrond verklaard. Liesa Naert krijgt een schadevergoeding van 1 euro. De Pauw werd door verschillende vrouwen beschuldigd van stalking en elektronische overlast.

De Pauw is schuldig aan de belaging van vijf vrouwen, waaronder Liesa Naert en Ella-June Henrard. Voor de belaging van de andere vrouwen, zoals Maaike Cafmeyer en Lize Feryn, werd hij vrijgesproken. Voor elektronische belaging is hij veroordeeld voor feiten bij één vrouw, in de andere gevallen is hij vrijgesproken.

Bij het verlaten van de rechtbank lieten De Pauw en zijn advocaat optekenen dat ze "redelijk teleurgesteld zijn, en het vonnis op hun gemak gaan lezen". De Pauw en zijn advocaten hebben 30 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De advocate van de vrouwen zegt in een eerste reactie tevreden te zijn met de uitspraak, omdat "het gedrag van De Pauw strafbaar is gesteld en daar ging het om".

Elektronische belaging

Verschillende actrices, zoals Maaike Cafmeyer, Liesa Naert en Ella-June Henrad, en ex-medewerksters van TV-programma's van De Pauw trokken naar de rechter. De tv-maker zou de vrouwen bestookt hebben met sms'en, vaak met een seksuele ondertoon.Volgens het parket overschreed de Lierenaar daarmee een grens. De advocate van de 9 vrouwen noemde hem tijdens het proces vorige maand een 'seriestalker'.

De verdediging van Bart De Pauw verklaarde dat de berichten 'grappig bedoeld waren en dat het nooit zijn bedoeling was om de vrouwen te belagen'.