15u39

Bart Somers hervormt organisatie van lokale verkiezingen

Eind vorig jaar zorgde Vlaams minister Bart Somers voor een ingrijpende hervorming van de lokale verkiezingen met onder meer de afschaffing van de opkomstplicht. Met zijn visienota wil hij nu ook de concrete organisatie van de verkiezingen aanpakken.

Zo wil hij de stemresultaten bekendmaken per stembureau. Hij denkt bijvoorbeeld aan burgers die op verkiezingsdag moeten zetelen in een stem- of telbureau een vergoeding zouden krijgen tot 50 euro. Ook commerciële reclamespots op radio en tv worden toegelaten. 

Er komt een proefproject in een aantal gemeenten waar kiezers zelf mogen kiezen waar ze hun stem uitbrengen. Verder onderzoekt hij of mensen die normaal gezien een volmacht gebruiken ook niet op een alternatieve en laagdrempelige manier kunnen stemmen. De voorstellen zullen de komende weken nog in het Vlaams parlement worden besproken. 

Decreet vorig jaar: opkomstplicht en lijststem

Onder impuls van Vlaams minister Bart Somers werd vorig jaar een decreet goedgekeurd dat de lokale verkiezingen moderniseert en democratiseert. De opkomstplicht en de invloed van de lijststem verdwijnen. De grootste lijst krijgt 14 dagen initiatiefrecht om een coalitie te vormen en voorakkoorden te doorbreken. En het is de stemmenkampioen van de grootste meerderheidsfractie die automatisch burgermeester wordt. Daarbovenop keurde de Vlaamse regering een visienota goed die de concrete organisatie van de lokale verkiezingen herbekijkt.

Stemresultaten per stembureau

Het meest opvallende voorstel uit die nota is om de stemresultaten per stembureau bekend te maken. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Naast transparantie kan het bekendmaken per stembureau ook zorgen voor een beter beleid. De verkozen kandidaat zal weten in welke wijk de burger niet tevreden is en daar iets aan veranderen.