18u54

Begijnenstraat wordt klimaatvriendelijker en toegankelijker

De Begijnenstraat in Mechelen wordt volgend jaar heraangelegd. Ze wordt klimaat-, fiets- en wandelvriendelijker ingericht met o.a. minder verharding, meer groen en een toegankelijker wegdek. De werken zijn gepland in 2023. De bewoners kregen dinsdagavond als eerste de plannen te zien. Hun opmerkingen en suggesties worden meegenomen in het definitieve ontwerp.

De stad grijpt het vernieuwen van de kasseien in de Begijnenstraat aan om de straat meteen ook deels te ontharden. Ter hoogte van de zijstraat die naar restaurant de Graspoort leidt komt een boom in een groenvak van 15 m². Daarnaast komt aan de ene kant een zone met kasseien met een open voeg en aan de andere kant fietsbeugels. Verder in de straat komen nog eens twee grote plantvakken van elk 40 m² met lage, groenblijvende heesters en schaduwminnende planten. Zo bedraagt de totale ontharde oppervlakte ongeveer 100 m².

De bewoners worden ook aangemoedigd om een tegeltuin aan te vragen. De stad neemt de aanleg en desgewenst ook de aanplanting voor zich. Zo kan de straat nog meer vergroend worden en kan ook hier het regenwater makkelijker in de grond dringen in plaats van wegspoelen in de riolering.

Toegankelijker

De straat wordt gelijkgronds aangelegd met ingecementeerde, gezaagde mozaïekkeien. Zo wordt de doorgang comfortabeler, aangenamer en veiliger voor fietsers, rolstoelgebruikers, kinderwagens, voetgangers enzovoort. Op plaatsen waar de vlieten de Begijnenstraat vroeger kruisten, komen delen in printbeton, net zoals op andere locaties in de stad.

Enkele tientallen bewoners zakten dinsdagavond af naar het infomoment. De verhoging van de toegankelijkheid en de vergroening werden vrij algemeen gesmaakt. Er werden ook opmerkingen en suggesties geformuleerd, bijvoorbeeld over de mobiliteit of over de positionering van de groenvakken zodat garage-inritten toegankelijk blijven en ook leveranciers van de Vismarkt vlot kunnen passeren.