12u18

Belgisch-Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey exposeert in Mechelen

Het Museum Hof van Busleyden in Mechelen pakt uit met de tentoonstelling ‘Gap in the Clouds’. De expositie van de Cubaans-Belgische kunstenaar Ricardo Brey bundelt de vele nieuwe werken die hij maakte tijdens de pandemie. Hiermee wil de kunstenaar benadrukken dat mensen hoop moeten hebben tijdens crisissen, of die nu wereldwijd of persoonlijk zijn.

In de werken die Brey tentoonstelt was de kleur blauw dominant. Dat komt omdat de kunstenaar blauw associeert met de lucht en de zee, twee zaken die volgens hem vrijheid en weidsheid symboliseren. Daarnaast vond Brey vooral inspiratie in de Afro-Cubaanse cultuur en zijn persoonlijke herinneringen, maar ook in de Mechelse lokale geschiedenis. Zo exposeert hij ‘The tower’, een onafgewerkte toren van opgestapelde schatkistjes, die onrechtstreeks verwijst naar de Sint-Romboutstoren. Die werd in de zestiende eeuw namelijk ook onafgewerkt achtergelaten.

Wat de tentoonstelling uniek maakt, is de combinatie van Bourgondische Rennaissance en hedendaagse kunst. Zo integreerde Brey enkele topstukken uit de collectie van het museum, zoals Johannes de Doper van Angelos Akotantos, in zijn nieuwe werken.  

‘Gap in the Clouds’ loopt van 20 mei tot en met 28 augustus.