5u43
De wereld vandaag
donderdag 26 november
10°C
0 km

Bijna 3000 automobilisten steken fietsers toch voorbij in fietszone

Mechelen maakt de balans op. Eén jaar na de invoering van de fietszone in de hele Mechelse binnenstad laten de resultaten van politiecontroles zien dat de fietszone steeds beter ingeburgerd geraakt, bij automobilisten én fietsers. De Mechelse politie heeft de voorbij maanden maar 2750 automobilisten boete gegeven omdat ze in de fietszone toch fietsers voorbijstaken.

Een jaar geleden werd de hele Mechelse binnenstad een fietszone. Auto's mogen er maar 30 rijden en moeten achter fietsers blijven, want die hebben de straat voor zich. In de eerste maanden sensibiliseerde de politie alleen maar. Maar de afgelopen maanden schreef de politie ook boetes uit. Meer dan 20 per dag dus. 

Opvallend is dat de helft van de overtredingen werden vastgesteld in de Merodestraat. Dat heeft volgens de stad te maken met het brede wegprofiel van de straat in het gedeelte vanaf de vesten (R12). Nummer twee is de Sint-Katelijnestraat en nummer drie de Keizerstraat.

Mechelen peilt intussen naar de bevindingen van de bewoners. Die kunnen ze tot 9 november kwijt op https://www.mechelen.be/bevraging-over-fietszone