3u49

Bike2school stimuleert duurzame verplaatsingen: 60% van de leerlingen doet mee

De eerste editie van Bike2school was een succes. 60 procent van de leerlingen van de deelnemende scholen heeft zich geregistreerd. Daarmee hebben ze zich geëngageerd om zich zoveel mogelijk duurzaam naar school te verplaatsen.

Bike2school is een project van veertien Kempense gemeenten en de intercommunale IOK om meer duurzame verplaatsingen naar school aan te moedigen. Dat wil zeggen te voet, met de step of met de fiets. Het gaat om de gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo. In totaal namen 86 scholen deel aan het project.

Virtuele munten

Binnen de scholen nam ongeveer 60% van de leerlingen deel aan Bike2schools. Ze moesten zich eerst registreren en dan kregen ze een tag mee om aan hun fiets of boekentas te bevestigen. Als ze de school binnengaan, wordt die tag automatisch geregistreerd en verdient de leerling virtuele munten. Met de gespaarde munten kunnen de leerlingen bij de deelnemende partners bijvoorbeeld een ijsje kopen of gebruik maken van een kermisattractie.

38 keer de wereld rond

Voor iedere leerling werd de afstand tussen thuis en school bepaald. Ze kon aan de hand van de registraties de duurzaam afgelegde kilometers berekend worden. Tijdens dit schooljaar fietsten, stapten of stepten de leerlingen 1.514.093 kilometer bij elkaar, 38 keer de wereld rond. Het project Bike2school loopt nog minstens tot het schooljaar 2024-2025.