3u20

"Daar is 'm, daar is 'm": Rik De Saedeleer krijgt eigen plein in Mechelen

De legendarische voetbalcommentator en icoon van Racing Mechelen Rik De Saedeleer wordt geëerd in zijn thuisstad Mechelen. De Saedeleer, die in 2013 overleed, krijgt in de Dijlestad een plein aan het Keerdok naar zich vernoemd.

De Saedeleer raakte wereldberoemd in Vlaanderen dankzij zijn voetbalcommentaar, vooral bij wedstrijden van de Rode Duivels op WK's en EK's. Enkele van zijn uitspraken zoals "Daar is 'm, daar is 'm" en "Dag moeder!", staan in het collectieve voetbalgeheugen gegrift.

Maar De Saedeleer kon zelf ook aardig tegen een bal trappen. Hij speelde van 1939 tot 1954 voor de eerste ploeg van Racing Mechelen. Op zijn 15e maakte hij zijn debuut als aanvaller. Hij speelde bij groen-wit 288 wedstrijden en scoorde daarin maar liefst 158 keer. Hij maakte als voetballer de gouden jaren van RacingMechelen mee, want in die periode behoorde Racing  tot de top van het Belgische voetbal behoorde.

Icoon

"Deze man was een fantastische speler voor topclub Racing Mechelen destijds", verantwoordt schepen van Eigendommen Koen Anciaux de keuze voor het Rik De Saedeleerplein. "Maar hij was zoveel meer dan een Racinger… Hij werd de meest bekende sportjournalist van de Vlaamse openbare omroep, toen BRT."

“Wanneer hij de verslaggeving deed schoten de kijkcijfers van de BRT de lucht in. De mate waarin hij gewaardeerd en gerespecteerd werd blijkt uit het feit dat zelfs meerdere voetbalcoaches hem raadpleegden voor advies”, voegt hij eraan toe.

"Ondertussen heb ik contact gehad met de familie en de bekende sportverslaggevers Carl Huybrechts en Mark Uytterhoeven. Ook oud-bondsvoorzitter, nu Racing Mechelen voorzitter Françios de Keersmaecker is op de hoogte gebracht. Zij zijn allemaal laaiend enthousiast over deze nieuwe pleinnaam", besluit Anciaux.

De Saedeleer overleed op 3 maart 2013 na een slepende ziekte. Hij werd 89 jaar.