10u54

Dodentocht wordt door hitte ingekort tot 65 km

Omwille van de voorspelde hittegolf wordt de 100 km Dodentocht van volgende vrijdag in Bornem ingekort tot 65 kilometer. Het evenement kreeg een negatief advies van het FOD Volksgezondheid voor de volle 100 km. Het besliste ook dat alle deelnemers zaterdag om 13 uur, voor de grote hitte, binnen moeten zijn.

Ondanks het negatief advies heeft de organisatie beslist om het evenement niet te annuleren. Het eerste deel van de 100Km tocht vindt immers ’s avonds en ’s nachts plaats. Maar door het opgelegde  einduur van 13 uur moet de tocht noodgedwongen met een derde ingekort worden. Dit plan wordt gesteund door de veiligheidsdiensten.

Parcours

De start in Breeven, de plaatselijke ronde in Bornem en de doortocht door Bornem centrum blijven behouden. En ook de controleposten Friesland Campina, Breendonk, Lippelo, Opdorp, Sint-Amands, Branst blijven. De controleposten in Steenhuffel, Opwijk, Buggenhout, Puurs en Oppuurs vallen wel weg.

Uiteraard heeft deze last-minute wijziging een enorme impact op de organisatie. Alle vrijwilligers draaien momenteel overuren om alle aanpassingen nog op tijd rond te krijgen. Ook bij politie, brandweer en gemeentediensten is het alle hens aan dek om manschappen te herplannen, parkeerverboden en afsluitingen te wijzigen, versperringen te verplaatsen, ... 

Hittemaatregelen

Naast deze drastische ingreep neemt de organisatie nog tal van andere preventieve hittemaatregelen zoals extra waterbedeling langsheen het parcours , opbouw schaduwzones op de controleposten,  van dispensers met gratis zonnecrème aan de startzone, aankomsten en controleposten.

Wandelaars worden opgeroepen om voldoende te drinken tijdens de tocht, lichte kledij te dragen, zich te beschermen tegen de zon en een hoofddeksel te dragen, op tijd verkoeling te zoeken en alert te zijn voor symptomen van oververhitting. 

Foto: RTV