20u48

Door Belgische veroordeling ontloopt Mechelse hacker jarenlange celstraf in Amerika

Een 27-jarige Mechelaar riskeert drie jaar effectieve gevangenisstraf. Hij zit momenteel in Milaan in de gevangenis omdat hij had ingebroken in de systemen van American Airlines.

De Mechelaar werd eerder al enkele keren veroordeeld voor hacking. Zo brak hij o.a. in de systemen van cinema Utopolis en telecomoperator Mobistar in. Hij boekte ook gratis vliegtuigtickets in businessclass bij Brussels Airlines en American Airlines. De Amerikanen dienden hierop klacht in, in de staat Texas. Omdat België geen onderdanen uitlevert, ging de Belgische staat niet in op de vraag van de Amerikanen. Maar toen de Mechelaar een tripje naar Milaan maakte, pakten de Italianen hem op. Sindsdien verblijft hij daar in de San Vittore-gevangenis.

Intussen werd ook in België een procedure opgestart om de twintiger te vervolgen voor het hacken van American Airlines. Er werd een effectieve gevangenisstraf van drie jaar gevorderd. Als hij in België veroordeeld wordt, dan ontsnapt de Mechelaar aan een uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij 22 of zelfs 45 jaar cel riskeert.

Foto: Rechtenvrije stockfoto