22u36

Drie slachtoffers meer dan 10 000 euro kwijt aan cybercriminelen

In de regio Turnhout zijn drie slachtoffers de afgelopen dagen samen 11 500 euro kwijtgeraakt door cybercriminelen. Dat meldt de politie op Facebook. De daders gingen op verschillende manieren te werk. De politie stelt vast dat computercriminelen dikwijls in een verlengd weekend, zoals nu, hun slag proberen te slaan. Omdat slachtoffers dan minder makkelijk contact kunnen opnemen met hun bank als ze onraad ruiken of als ze vaststellen dat ze in de val zijn gelopen.

Valse Microsoft-medewerker

Op Facebook doet de Politie Regio Turnhout zelf het verhaal over hoe de daders in de drie verschillende gevallen terecht gingen. In Oud-Turnhout bijvoorbeeld kreeg een 69-jarige man afgelopen donderdag een telefoon van een valse Microsoft-medewerker. Die probeerde het slachtoffer te laten geloven dat er vanop zijn computer voortdurend foutmeldingen en waarschuwingsberichten werden verstuurd naar Microsoft. Dat zou het gevolg van een verouderd Microsoft-certificaat waarvan de geldigheid was verstreken. De valse Microsoft-medewerker liet het slachtoffer enkele handelingen uitvoeren op zijn computer, maar bleek niet veel later met ruim 4200 euro aan de haal te zijn gegaan.

Bericht van zoon op WhatsApp

In Lille ontving een man gisteren een WhatsApp-bericht op zijn smartphone, zogezegd van zijn zoon die vroeg om 4800 euro over te schrijven. De man ging op die vraag in, maar toen hij later op de dag contact zocht met zijn zoon, bleek het bewuste WhatsApp-bericht helemaal niet van de zoon te komen. Ook hier werd een goedgelovige man het slachtoffer van zogenaamde WhatsApp-fraude.

Bankmedewerker

Ook in Turnhout werd een vrouw donderdag het slachtoffer van cybercriminaliteit. De vrouw werd gebeld door een man die beweerde dat hij voor de ING-bank werkte. Uiteindelijk bleek het te gaan om iemand met slechte bedoelingen die de vrouw wilde doen geloven dat er verdachte inlogpogingen waren geregistreerd op haar bankrekening. De vrouw werd gevraagd om een aantal zogezegde veiligheidshandelingen uit te voeren, maar al snel werd duidelijk dat haar dat meer dan 2500 euro kostte.

 

Foto: archiefbeeld