10u07

Dringend pleeggezinnen voor pups gezocht

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is zeer dringend op zoek naar pleeggezinnen voor de pups. Zij zijn noodzakelijk om de de puppy’s op te vangen, socialiseren en huisvesten tijdens hun eerste levensjaar. Net als Janne Vuegs. Zij heeft al voor de tweede keer zo’n puppy in huis en is momenteel het baasje van de zwarte labradorpup Yello.

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden helpt personen met een visuele beperking door geleidehonden op te leiden. Een geleidehond geeft stoepranden aan, ontwijkt hindernissen, zoekt oversteekplaatsen, bushaltes of trappen en zorgt ervoor dat de gebruiker veilig kan deelnemen aan het verkeer. 

Geleidehonden opleiden is echter niet mogelijk zonder de hulp van pleeggezinnen. Ze nemen ongeveer een jaar een BCG-pup in huis. “Deze periode is van uiterst belang, omdat de pups hier alles leren wat een sociale huishond moet kunnen. Wanneer de honden dan na een jaar terugkeren naar het centrum, starten ze aan hun effectieve opleiding”, aldus Arthur Vandebosch, algemeen directeur van het centrum. 

 

Meer pleeggezinnen, meer geleidehonden

Momenteel hebben  45 pleeggezinnen een BCG-hond in huis. Maar dat is zeker nog niet genoeg want slechts de helft van de geselecteerde honden, wordt ook effectief geleidehond. De andere helft wordt afgekeurd door medische of gedragsmatige problemen. Om de steeds langer wordende wachtlijst van blinde en slechtziende personen te kunnen bedienen, zijn er dus zo veel mogelijk pleeggezinnen nodig. 

Daarom is het Belgisch Centrum voor Geleidehonden op zoek naar vrijwilligers. Het organiseert dinsdag om 19 uur in CC De Warande in Turnhout een infosessie voor kandidaat-pleeggezinnen. Geïnteresseerden komen er te weten wat de taken en verwachtingen van een pleeggezin zijn. Straks meer in RTV Vandaag.