Partnerartikel

Dunpleister steeds populairder

maa 3 Apr 2023

Dunpleisteren is een veel voorkomende techniek die gebruikt wordt om wanden of plafonds glad en strak te maken. Deze techniek is geschikt voor zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen. In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op wat dunpleisteren precies is, welke voordelen het heeft en waar je op moet letten als je besluit om je woning te laten dunpleisteren.

Wat is dunpleister precies?

Dunpleister is een type stucwerk dat steeds populairder wordt voor het afwerken van muren en plafonds in woningen. Het is een dunne laag gipsmortel die met een speciale techniek op de muur of het plafond wordt aangebracht. Dunpleister kan op verschillende manieren worden afgewerkt, zoals glad of met een korrelige structuur. Het is geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en wordt vaak gebruikt om een strakke, moderne uitstraling te creëren. Door de dunne laag is het ook nog eens sneller aan te brengen dan traditioneel stucwerk. Niet voor niets dus dat er steeds vaker wordt gekozen voor deze vorm van stucen.

Waar wordt dunpleister voor gebruikt?

Dunpleister wordt gebruikt om muren en plafonds af te werken. Het is een dunne laag pleister die met een spaan wordt aangebracht. Dunpleister wordt voornamelijk gebruikt voor het egaliseren van ondergronden, het dichten van kleine scheurtjes en het glad maken van muren en plafonds. Het is een geschikte afwerkingslaag voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en kan op verschillende soorten ondergronden worden aangebracht, zoals beton, baksteen, gipsplaten en stucplaten. Dunpleister is een duurzame oplossing die zorgt voor een strak en glad resultaat. Ook de renovlies behanger is ontzettend populair overigens. Dit is een snelle en alternatieve manier van het traditionele stucwerk zoals we dit voorheen kende.

Zorg dat de ondergrond in goede staat is

Als je besluit om je woning te laten dunpleisteren, is het belangrijk om te letten op de staat van de ondergrond. De ondergrond moet namelijk goed droog, schoon en vetvrij zijn voordat de pleisterlaag kan worden aangebracht. Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie in de ruimte, omdat de pleisterlaag tijd nodig heeft om te drogen. Als je van plan bent om over de dunpleister te gaan behangen of te sauzen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pleister goed hecht. Gebeurt dit niet op de juiste manier, dan kan dit in de loop van de tijd voor vervelende problemen zorgen.

Verschillende soorten dunpleister

Er zijn verschillende soorten pleisters die gebruikt kunnen worden voor het dunpleisteren van een woning. Zo zijn er kant-en-klare pleisters die in één keer aangebracht kunnen worden, maar ook pleisters die in meerdere lagen aangebracht moeten worden. Welke pleister het beste bij jouw situatie past, hangt af van de staat van de ondergrond en de gewenste afwerking. Wel heeft het laten stucen van je wanden als voordeel dat je er in de toekomst vrijwel alles mee kunt doen. Zo is het aan jezelf om te bepalen of je het glad laat of dat je eventueel toch kiest voor een kleurrijk behang of eventueel een likje verf.