21u44
De wereld vandaag

Eén Janssen-prik volstaat niet

Uit Duits onderzoek blijkt dat één prik van het Janssen-vaccin tegen corona niet genoeg beschermend is. De inwoners daar die een Janssen-prik kregen, krijgen nu een tweede prik van Pfizer of Moderna. In ons land zijn 400.000 mensen ingeënt met het vaccin van de farmareus met zetel in Beerse.

Het coronavaccin van Janssen is een traditoneel vaccin dat voortborduurt op bestaande vaccins tegen andere ziektes, net als dat van Astra Zeneca dat ons land intussen niet meer gebruikt. De vaccins van Pfizer en Moderna zijn nieuwe, zogenaamde mRNA-vaccins die letterlijk inhaken op het coronavirus. Ze bieden volgens Duits onderzoek 87 en 92 % bescherming tegen ziekenhuisopname door corona. Astrazeneca biedt 68 % bescherming en één keer Janssen in het meest gunstige geval minder dan 60 %.

Het is vooral de Deltavariant waartegen het Janssen-vaccin het vaak moet afleggen. Het gaat ook niet om immuniteit die na verloop van tijd minder wordt. Ook meteen na inenting blijkt er gewoon minder afweer met het Janssen-vaccin. In de VS pleit Johnson&Johnson, de moedergroep van Janssen, voor een tweede Janssenprik na 2 maanden. Maar Duitsland kiest dus voor Pfizer of Moderna als booster. Ons land bekijkt alle mogelijke pistes en zou begin november beslissen.