8u14

Eerste coronavaccins gezet op werkvloer: Sopraco in Geel krijgt primeur

In het vleesverwerkend bedrijf Sopraco in Geel heeft een arbeidsarts van Liantis vanmorgen vaccins gezet op de werkvloer. En dat is een primeur, want het is de eerste keer dat een medewerker op het werk een coronaprik krijgt.

Primeur

Het bedrijf Sopraco mocht als eerste in België hun medewerkers laten vaccineren op de werkvloer. In totaal kregen zo’n 40 werkkrachten tussen 9 en 11 uur een vaccin. Het bedrijf zorgde voor een vaccinatieruimte op hun bedrijfssite.

Pilootproject

Het is een pilootproject van de overheid waarbij er getest werd hoe zo’n vaccinatieronde op het werk verloopt. Zo zouden externe preventiediensten zoals Liantis in de toekomst een rol kunnen spelen bij vervolgvaccinaties.

“Tijdens dit pilootproject hebben we gekeken hoe het plaatsen van coronavaccins concreet verloopt op de werkvloer. Hoe gaat het met de logistiek, het informeren van de buitenlandse werkkrachten en het opladen van de gegevens in Vaccinet”, vertelt Evelyne Aerts, arbeidsarts bij preventiedienst Liantis.

“In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog herhalingsvaccinaties nodig zijn om volledig beschermd te zijn en te blijven tegen het coronavirus. Ook bij de griep is dat het geval, en jaarlijks helpen wij als externe preventiedienst om werknemers te vaccineren op de werkvloer.”

Vaccineren op de werkvloer

Vooral mensen met een Poolse, Roemeense en Portugese nationaliteit stelden zich vanmorgen kandidaat voor een prik.

“Deze mensen zijn voor onze overheid moeilijk te bereiken omdat ze geen vast verblijfadres hebben en ze dus geen uitnodiging kunnen krijgen. Door dit initiatief hoeven mensen hun coronavaccin niet meer in hun thuisland te halen waardoor ze nog eens tijd verliezen met de reis én de bijhorende quarantaine”, vertelt HR-verantwoordelijke Hugo Geuens van Sopraco.

 

FOTO'S: Liantis