4u41

Eerste komkommers van het seizoen

Bij de veiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver zijn maandag de eerste komkommers van het seizoen verkocht. Teler Ties Verbaarschot uit het Nederlandse Someren leverde de groene groenten aan. Afgelopen jaar verkocht BelOrta 122 miljoen komkommers bestemd voor de versmarkt.

Het voorbije jaar werd gekenmerkt door een licht dalende groenteverkoop in de Belgische versmarkt in vergelijking met de coronaperiode.Komkommer was echter een uitzondering. Deze hield al bij al goed stand en noteert zelfs een hogere consumptie dan in het pré-coronatijdperk. Zo lag de consumptie in 2019 gemiddeld op iets meer dan één kilo (1.02 kg) per persoon, terwijl dat in 2022 op 1.32 kilogram lag, ofwel bijna één komkommer extra op jaarbasis.

Die gestegen interesse is volgens BelOrta een gevolg van de warme zomer, waardoor mensen sneller naar een frisse komkommer grijpen om in bijvoorbeeld salades te verwerken. Daarnaast ziet de (jongere) consument de komkommer ook meer en meer als een gezond alternatief voor een snack.