7u08

Eerstelijnszone Kempenland gaat mobiel vaccineren in wijken

De eerstelijnszone Kempenland gaat in september mobiele vaccinatieteams inzetten. In de nog te bepalen wijken van de 10 gemeenten waar de vaccinatiegraad laag ligt, zullen verpleegkundigen ter plaatse gaan om een prik met Pfizer of Janssen te geven. Zo hoopt de eerstelijnszone nog zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vooral in Turnhout ligt de vaccinatiegraad lager dan gemiddeld maar dat is ook in andere grotere steden het geval. (FOTO'S: mobiele vaccinatie in Mechelen)

Nu de vaccinatiecampagne stilaan op zijn einde loopt, haalt de eerstelijnszone Kempenland alles uit de kast om nog zoveel mogelijk vaccins te zetten. Gemiddeld 75 procent van de 18-plussers heeft in de zone al minstens 1 prik gekregen. Er wordt nu vooral nog gemikt op de zowat 5000 seizoensarbeiders maar de eerstelijnszone trekt binnenkort ook ook naar wijken waar de vaccinatiegraad opvallend lager ligt

"We gaan uitgebreid communiceren zodat de mensen weten dat er mogelijk eerste of 2de week van september er vrije inloopmomenten zullen zijn ter plaatse, in de wijken, in de mobiele centra in de verschillende gemeenten. Dus we gaan met een mobiel tot bij de mensen, om de vaccinatiegraad een zetje te geven",  zegt dokter Kris Bayens, voorzitter van de eerstelijnszone.

Turnhout heeft van de 10 gemeenten in de eerstelijnszone de laagste vaccinatiegraad, iets minder dan 70 procent heeft minstens 1 prik gekregen. Baarle-Hertog zit daar nog onder maar dat is een vertekend beeld, benadrukt de eerstelijnszone. Heel wat inwoners zijn na navraag in Nederland al gevaccineerd. En die zitten niet in onze cijfers.

"Je ziet mooi in de zorgatlas dat alle grootsteden dezelfde problemen hebben. En Turnhout is geen uitzondering. Daar zie je dat de vaccinatiegraad iets lager ligt dan in de andere gemeenten van onze eerstelijnszone. We zienl dat in plaatsen waar veel anderstaligen wonen, dat er extra uitleg, het werk van straathoekwerkers en sociale werkers kan daar toch een belangrijke rol in spelen."