15u18

Emile Verhaeren krijgt promintente plaats in nieuw belevingscentrum

Het Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands krijgt op termijn een ereplaats in een nieuw cultureel centrum aan het water. Dat past in het masterplan Echo’s van de Schelde waarmee de gemeente Sint-Amands klaar wil maken voor de toekomst.

Schrijver en dichter Emile Verhaeren is hét gezicht van Sint-Amands. Zijn werk wordt er tentoongesteld in het museum, zijn graf heeft een ereplaats aan het water, zijn woorden zijn te vinden in de pittoreske straatjes. Sint-Amands ademt water en woord. 

Met het masterplan Echo’s van de Schelde wil het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands de woonkern klaar maken voor de toekomst. Dit gaat niet alleen over dienstverlening en mobiliteit en klimaat. Het gaat ook over beleving, natuur en toerisme.

Water en Woord

In het centrum, op wandelafstand van de kaai, wordt in de toekomst een nieuw belevingscentrum Water en Woord gebouwd. Ook Emile Verhaeren krijgt hierin een prominente plaats. Zijn werk wordt versterkt door het eigentijds te vertalen. Zo blijft het aantrekkelijk voor de toekomstige generaties en kan het grote publiek kennis maken met de bekende Sint-Amandse schrijver en dichter. 

Emile Verhaeren bewaart in het belevingscentrum absoluut zijn identiteit en zal er geflankeerd worden door andere kunstenaars, natuurexpo’s en andere inspirerende, verbindende en bruisende activiteiten. Het wordt een echte toeristische trekpleister voor de regio Klein-Brabant.

Ook de omgeving rondom zijn graf wordt nog aan aantrekkelijker gemaakt. Omgeven door groen, stilte en water kan je er tot rust komen en geïnspireerd raken door de natuur. (Foto's: archiefbeeld)

Het lokaal bestuur tekent dit verhaal niet alleen uit. Het nieuwe concept komt er in nauw overleg met de partners van het Verhaerenmuseum én adviserende experten uit de museawereld.