2u55

Extra coronaregels voor -12-jarigen versoepelen in strengste Kempense gemeenten

Vanaf maandag 30 november gelden er geen bijkomende beperkingen meer voor openluchtactviteiten voor -12-jarigen. Dat hebben de 7 gemeentebesturen van Mol, Balen, Dessel, Retie, Geel, Meerhout en Laakdal samen beslist. Voor binnenactiviteiten gelden de beperkingen tot en met zondag 13 december.

Strenger dan nationale regels

Enkele weken geleden beslisten de gemeenten om een stap verder te gaan dan de Vlaamse en federale maatregelen en ook alle activiteiten voor kinderen jongeren dan 12 jaar te verbieden. Die extra maatregelen hebben gewerkt, klinkt het, want "we zien de eerste duidelijk tekenen van stabilisatie van het aantal ziekenhuisopnames."

Stapsgewijs versoepelen

"De beslissing om de bijkomende beperkingen stapsgewijs af te bouwen, volgt uit de analyse van de actuele ziekenhuisopnames en de besmettingscijfers in de zeven gemeenten. Zo behoren we niet langer tot de regio’s met een veel hogere besmettingsgraad dan gemiddeld. Dit was eind oktober wel het geval toen we noodgedwongen bijkomende beperkingen invoerden voor de leeftijdsgroep van de -12-jarigen."

Buitenluchtactiviteiten (zoals sport of jeugdbeweging) kunnen vanaf maandag 30 november dus terug. Om het effect van die versoepeling te zien, wordt er nog 2 weken gewacht om vanaf 14 december kinderen ook weer toe te laten om binnenactiviteiten te doen. Vanaf dan zijn de coronamaatregelen in de 7 Kempense gemeenten opnieuw dezelfde als in de rest van het land.