22u09

Extra verdieping Academie: De Garage mag blijven!

Het Mechelse stadsbestuur heeft een oplossing gevonden voor de noodzakelijke uitbreiding van de Academie voor Beeldende Kunsten. Er komt namelijk een extra verdieping op de Academie aan het Cultuurplein. Galerij De Garage kan daardoor op de huidige locatie tegen de Sint-Romboutstoren.

De Academie telt intussen 2200 leerlingen. Die groei stelt de Academie voor een capaciteitsprobleem. Door een extra verdieping te bouwen op de bestaande gebouwen aan het Cultuurplein, moet er tegen 2024 voldoende ruimte zijn.

Tijdens de bouwwerken zal de Academie tijdelijk verhuizen naar de gebouwen aan het Douaneplein. Die werden tot voor kort gebruikt door de Zalmschool, maar die school moet sluiten omdat het geen definitieve vergunning kreeg van minister van Onderwijs Ben Weyts.

"Deze nieuwe wending biedt de opportuniteit om het voorziene schoolgebouw gedurende twee jaar in te zetten als locatie voor de Academie", zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. "Daarna komen de ruimtes aan het Douaneplein opnieuw vrij en neemt de Academie definitief haar intrek op de Cultuursite."

De Garage

Door de uitbreiding van de Academie, kan ook galerij De Garage op de huidige locatie recht tegenover de Sint-Romboutskathedraal blijven. "De Garage zal net zoals vroeger tentoonstellen in de ruimte Onder den Toren en in de tentoonstellingszalen van het CCM", klinkt het.

"De investering van 200.000€ in de tentoonstellingszalen van CCM blijft dus ook behouden. De kunstenaars zullen dus samen met de curatoren kunnen beslissen welke van de twee ruimtes zij willen bespelen."