7u15

Financiële steun voor heropstart toeristische sector

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakt geld vrij om logies en toeristische attracties te ondersteunen bij de herstart na de coronacrisis. In onze regio kunnen in totaal 25 toeristische attracties rekenen op steun om te investeren in onder meer een betere ventilatie, maar ook in pakweg digitalisering of isolatie. Het gaat om een renteloze lening die de ondernemers die voor een deel moet terugbetaald worden

Het financiële duwtje in de rug kan oplopen tot 200.000 euro per toeristische attractie. Kempense en Mechelse logies zoals B&B Roosendaelhof in Geel en B&B Site 78 in Puurs-Sint-Amands kunnen rekenen op steun, maar ook kampeerverblijven zoals Molenzijdse Heide in Merksplas of domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver kunnen van de steun genieten.

Niet alleen overnachtingsplekken krijgen steun van de minister. Ook voor toeristische trekpleister zoals Bobbejaanland in Lichtaart, dierenpark Planckendael in Muizen of rederij Malinska is steun voorzien.

Investeringen

Het geld kunnen ze gebruiken om onder meer gezondheidsmaatregelen te treffen. "Net geen 30% van de geselecteerde ondernemers investeert in betere ventilatie, bijna de helft in hygiënische maatregelen in de brede zin van het woord", klinkt het. Maar het geld kan evengoed gebruikt worden om investeringen te doen op het vlak van ecologie (hernieuwbare energie, waterbesparende maatregelen, etc.). "Bijna één vijfde van de ondernemers investeert in isolatie zodat zowel het verblijf aangenamer wordt, maar ook hun energiefactuur gedrukt kan worden."

Maar ook een verdere digitalisering is mogelijk. " Bijna één derde van de ondernemers investeert in die digitalisering van onder meer reservatie- en check-in systemen."

Renteloze lening

De steun bestaat uit een renteloze lening die binnen de 5 jaar na de aanvraag moet terugbetaald worden aan Toerisme Vlaanderen en uit een deel steun dat niet moet terugbetaald worden. Voor logies en toeristische attracties is er een renteloze lening voorzien van 75%, aangevuld met een niet-terugbetaalbaar gedeelte van 25%. Jeugdverblijven, hostels en de partners van het netwerk Iedereen verdient Vakantie mogen rekenen op een renteloze lening van 60% en een niet-terugbetaalbaar gedeelte van 40%.